Thursday, 28 March, 2024

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στην Λετονία

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στην Λετονία

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας στις 20-21 Απριλίου 2015.

 Ο Υπουργός ζήτησε διαπραγμάτευση από κοινού τα κράτη μέλη με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά αλλά και την αποσύνδεσή της τιμής των φαρμάκων από το κόστος έρευνας. Τονίζοντας ότι ” η συζήτηση αυτή είναι άκρως επίκαιρη καθώς η Επιτροπή μελετά βελτιώσεις του συστήματος έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του.”

Πρότεινε, επίσης, ο Έλληνας υπουργός Υγείας να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος), όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαΐου του 2010. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο , που ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη.

Υπογράμμισε ο υπουργός ότι ‘’ εμείς πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται στην έρευνα και αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή κριτήρια και όρους που να διασφαλίζουν την κοινωνική αποδοτικότητα και ωφέλεια των δημοσίων επενδύσεων. Ενώ, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες που συμπεριλαμβάνουν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς. Ως ένθερμος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος πιστεύω ότι η οικονομική διάσταση της παρουσίας της Ελλάδας στην ΕΕ είναι λιγότερο σημαντική από τη γεωστρατηγική και φυσικά την πολιτιστική. Η Ευρώπη ήταν μια ελληνική λέξη πολύ προτού γίνει μια γερμανική υπόθεση. ‘’

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου