Saturday, 20 April, 2024

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23-04-2015) στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), για την παρουσίαση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και τα οχήματα νέου τύπου, μίλησαν διαδοχικά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπόνησε και θέτει άμεσα σε εφαρμογή ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων. Μέσα σ΄αυτό το επιχειρησιακό πλαίσιο οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν θα παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Επιπλέον, (150) οχήματα ειδικού τύπου διατίθενται στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:« Είναι μια όμορφη ημέρα η σημερινή. Είναι μια όμορφη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε εμπράκτως αυτό που είναι η νέα φιλοσοφία, το νέο δόγμα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και το δόγμα, όπως καλά γνωρίζετε, είναι η συμφιλίωση της Ελληνικής κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία…

Η επιλογή των τεσσάρων αυτών νομών έγινε όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και έχουν στόχο, ιδιαίτερα οι κινητές αστυνομικές μονάδες (K.A.M.), να καλύψουν τα όποια κενά στη συνολική αστυνόμευση αυτών των νομών….».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:«….Στο κέντρο νομίζω ότι έχει πετύχει ήδη και θα επεκταθεί ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, οι πεζές περιπολίες, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης. Άρα η Αστυνομία ξαναδείχνει ένα πρόσωπο κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό… Άρα επαναπροσδιορίζουμε διάφορα πράγματα. Θα ήμουν πάρα πολύ άδικος εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο. Και θα ήμουν άδικος εάν δεν αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του Γενικού Γραμματέα και του Επιτελείου, πάντα υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού.»

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:« …Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες.

Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων –μεσαίου επιπέδου– που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψω βέβαια να ευχαριστήσω το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που με την προσφορά των 150 οχημάτων ειδικού τύπου, με τα οποία ενισχυθήκαμε, μας δίνει τη δυνατότητα να επιτηρούμε ασφαλέστερα τα σύνορα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και να αντιμετωπίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα στην κάθε του μορφή»

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

23042015_kam001

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη. Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

23042015_kam002

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:

διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:

στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,
στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.
Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Οχήματα ειδικού τύπου

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα) διατίθενται σε Υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση παραμεθόριων περιοχών, στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα οχήματα, η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικα το έργο των Υπηρεσιών αυτών στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη , Εύβοια και Κέρκυρα.

Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου