Friday, 29 March, 2024

Όταν ο Δάνης Τζαμτζής τίμησε τη Γενοκτονία με τα εγκαίνια του ανδριάντα του Αρχικαπετάνιου του Πόντου Βασίλη Ανθόπουλου

Την εποχή που ο Ιορδάνης Τζαμτζής διετέλεσε δήμαρχος μία από τις πιο συγκινητικές πράξεις που έμειναν στην ιστορία και δεν λησμονούν οι πολίτες της Σκύδρας

ήταν η κατασκευή του ανδριάντα του Οπλαρχηγού του Πόντου, Βασίλειου Ανθόπουλου (ή Βασιλ΄Αγά ή Βασίλ Ούστα, όπως αναφέρεται σε αρκετά συγγράμματα).
Συγκεκριμένα, και όπως σημειώνεται στο βιβλίο του Ι. Τζαμτζή “Πρώτη Γραμμή”, ήταν το 1995 όταν η Ένωση Ποντιακών Σωματείων Πέλλας υπέβαλαν αίτημα για τη δημιουργία ανδριάντα του Οπλαρχηγού του Πόντου Βασίλειου Ανθόπουλου του οποίου συγγενείς μένουν στο Δήμο Σκύδρας (Ριζό και αλλού).
Επελέγη το Πάρκο Πλαστήρα. Το 1997, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα, για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, ο κ. Τζαμτζής λέει: “Δηλώσαμε την πρόθεση μας να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε την πρόταση αυτή της Ένωσης Ποντιακών Σωματείων αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα. Έτσι, τον Ιανουάριο του 1998 ξεκίνησε η κατασκευή του”.


Την Κυριακή 31/5/1998 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα κατά την εκδήλωση για την Γενοκτονία. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Δάνη Τζαμτζή και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Καμενίδη.


Στην εκδήλωση τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός, Γιώργος Παναγιωτίδης. Ιστορική αναφορά έκανε και ο Διδάκτωρ Ιστορίας κ. Πελαγίδης.
Εκτός από τον Δήμαρχο Δάνη Τζαμτζή, χαιρετισμό απεύθυνε και ο εγγονός του Βασίλειου Ανθόπουλου και εκπρόσωπος όλων των συγγενών Γιάννης Κυριακίδης. Ο ίδιος παρέλαβε και την τιμητική πλακέτα με την οποία τίμησε ο Δήμος Σκύδρας τον Βασίλη Ανθόπουλο (μετά θάνατον) από τον Δήμαρχο Δάνη Τζαμτζή. Εμπνευσμένος από τον μεγάλο πατριώτη, ο συνδημότης μας ποιητής Κωνσταντίνος Ανδρεάδης του αφιέρωσε δύο ποιήματα του.
Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο κ. Αλκαίος από την Έδεσσα.
Τα επόμενα χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν την πόλη για να προσκυνήσουν τον ανδριάντα του σημαντικότερου οπλαρχηγού των ανταρτών του Δυτικού Πόντου, αλλά δυστυχώς κάποιοι στη συνέχεια έβγαλαν το… καλλιτεχνικό τους ένστικτο πάνω του, καθώς βεβηλώθηκε ουκ ολίγες φορές.
Ο κ. Τζαμτζής ως υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Αλληλεγγύη” του Απ. Τζιτζικώστα, δηλώνει ότι με κάθε τρόπο θα προστατεύσει την εθνική και ιστορική κληρονομιά του τόπου μας και είναι έτοιμος με την εκλογή του να διεκδικήσει νέα έργα πολιτισμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου