Friday, 19 April, 2024

«Τηλέμαχος»! Το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε υποχώρηση βρίσκεται η κακοκαιρία «Σοφία», η οποία δημιούργησε αρκετά προβλήματα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με ισχυρές βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.
Παρόλα αυτά, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα τοπικά φαινόμενα την Κυριακή 06/01, αλλά και την έλευση του νέου κύματος κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», από τη Δευτέρα 07/01/2019.
Για την ημέρα των Θεοφανείων 06/01/2019, σχετικά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στα ηπειρωτικά με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τοπικές βροχές στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο και πιθανόν στη Δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στον Έβρο, αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες να σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και στα βόρεια τοπικά ολικός.
Όπως αναφέρει το meteo.gr, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα 07/01 και από τα βόρεια, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας ο «Τηλέμαχος», με ψυχρότερες αέριες μάζες να κινούνται προς τη χώρα μας, με χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα έχει τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία», και επίσης τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα, αλλά θα απασχολήσουν τις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές Θεσσαλίας, Χαλκιδικής και Κεντρικής Μακεδονίας
Σε κήρυξη περιοχών των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω της κακοκαιρίας, προέβη η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε: τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Για τους ίδιους λόγους, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου
οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας
Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης 
Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν το Σαββάτο στις περισσότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπάθησαν για την ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες…
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και ζητά συγγνώμη για την ταλαιπωρία τους και διευκρινίζει ότι μέχρι αυτή την ώρα οι βλάβες που προέκυψαν πανελλαδικά από τη σφοδρή κακοκαιρία έχουν αντιμετωπιστεί και τα προβλήματα περιορίζονται σε πολύ μικρό αριθμό, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του.
Όμως, όπως προσθέτει, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι ανοικτοί, ενώ μηχανήματα επιχειρούν μέσα σε ορεινές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
Καταλήγοντας ο Νίκος Γυφτάκης, ανέφερε ότι «όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού».
Ο καιρός τα Θεοφάνεια
Πρόσκαιρη βελτίωση θα εμφανίσει σήμερα Κυριακή, ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέχρι 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Στα βόρεια ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.
Λίγες νεφώσεις στην Αττική οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -1 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη, ολίγες νεφώσεις οι οποίες από το βράδυ κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι από το μεσημέρι σταδιακά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ -3 και 5 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το μεσημέρι ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και χιονόνερο στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις σε όλες τις περιοχές οι οποίες τη νύχτα κατά τόπους στη Χαλκιδική θα ενταθούν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -6 έως 6 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

*φωτο Απ. Κουτσός

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου