Saturday, 20 April, 2024

Σκάνδαλο: Ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών;

‘’Φήμες’’ και όχι προς το παρόν διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει αρμαγεδώνας ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της υγείας.


Κάτι τέτοιο θα συμβεί και στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών που το μισό θα ‘’πάει’’ σε ιδιώτη! Τα προβλήματα άλλωστε είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, υλικών, αξονικού τομογράφου, κ.α.
Τον Ιούνη του 2013 ο τότε υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, επί κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργού Α. Γεωργιάδη, μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για επέκτασή τους, εκτός από τη σίτιση, τη φρούρηση και τη φύλαξη και στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες των δημοσίων νοσοκομείων.
Άλλωστε, ο κ. Μπέζας είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι στα Νοσοκομεία: «Δημόσιες θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας».
Αυτή η είδηση αναστάτωσε την ΠΟΕΔΗΝ, αλλά στη συνέχεια ‘’πέρασε’’ στα ψιλά…
Το τελευταίο διάστημα, ακούγεται ακόμη εντονότερα ότι και το δημόσιο σύστημα υγείας θα εκχωρηθεί στο σύνολό του στον Ιδιωτικό Τομέα (μετά τα λιμάνια, αεροδρόμια, κα.).
Η εκχώρηση βέβαια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με ευκολία από την κοινωνία και τους πολίτες. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούνται διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα για να συγκαλυφθεί αυτό το γεγονός.
Για αυτό χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα η ανάγκη της μηχανοργάνωσης των Νοσοκομείων και του περιορισμού της τεχνητής ζήτησης σε φάρμακα, προκειμένου να προωθηθεί με fast track διαδικασίες η εκχώρηση των οικονομικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, στο όνομα του μνημονίου έχουν δώσει εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να κάνουν δραματικές περικοπές στους νέους προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να οδηγούν τα Νοσοκομεία σε υπολειτουργία και εν τέλει αρκετά από αυτά σε οριστικό κλείσιμο ή σε μία σύμπραξη τύπου ΣΔΙΤ, δηλαδή, μοίρασμα σε ιδιώτες και Δημόσιο.
Αν για μια Δημόσια επιχείρηση που εκχωρείται σηκώνεται κύμα αντιδράσεων η εκχώρηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε ιδιώτες έπρεπε να αποτελεί αιτία πολέμου για το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την Αριστερά. Αλλά όπως είδαμε και τους προηγούμενους μήνες, αντιδράσεις με το χειρότερο Μνημόνιο- 4ο στην ουσία, όχι τρίτο όπως όλοι αναφέρουν, εάν συμπεριλάβουμε και το Μεσοπρόθεσμο) δεν υπήρξαν από τους Αριστερίζοντες Συνδικαλιστές…
Περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις από τους πολιτικούς του νομού. Όχι διαψεύσεις και σε λίγο καιρό επιβεβαίωση των όσων φημολογούνται…
Περισσότερα στο έντυπο φύλλο του ”Λόγου της Πέλλας” την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Χ.Π.

Σκάνδαλο: Ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου