Thursday, 28 March, 2024

Σε τρία χρόνια η ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη μέρους του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας, τόπου γέννησης του Μέγα Αλέξανδρου, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, επισήμανε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, οπότε και θα γίνει επισκέψιμο το σημαντικό αυτό μνημείο.
Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το ενέταξε στις προτεραιότητες της. «Είναι ένα μνημείο για όλο τον κόσμο, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί, είναι το ανάκτορο της μεγάλης πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που υπήρξε σημαντικότατο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο σε όλη την ελληνιστική εποχή», σημείωσε η κ. Τσιγαρίδα.
Προς το παρόν, το μνημείο είναι ανοιχτό μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και γιατί ο απλός επισκέπτης δεν έχει τα «εργαλεία» για να το κατανοήσει.
Όπως εξήγησε, οι εργασίες αφορούν στο εσωτερίκο του ανακτόρου, που έχει συνολική έκταση πάνω από 70 στρέμματα και συγκεκριμένα στο κτίριο που θεωρείται το πιο σημαντικό: εκεί όπου ο βασιλιάς δεχόταν τις πρεσβείες και εκτελούσε τα καθήκοντα του ως αρχιερέας.
Ουσιαστικά θα καθαρίσουμε το χώρο, θα συντηρήσουμε τους λίθους , γιατί είναι πολύ σπασμένοι, όπου χρειάζεται θα συμπληρώσουμε, δεν θα κάνουμε μεγάλης κλίμακας συμπληρώσεις, γιατί κατά τη γνώμη μας πρέπει ο επισκέπτης να βλέπει το αυθεντικό για να μπορέσουμε αργότερα να κηρύξουμε και την Πέλλα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε.
Στόχος των εργασιών, είναι να γίνει ο χώρος κατανοητός από τους επισκέπτες, ασφαλής και προσβάσιμος από όλους, ακόμα και τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου