Friday, 19 April, 2024

Ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ: Πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών δικαιούχων δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ.
Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αφορά τον τρόπο επαναπροσδιορισμού του χορηγηθέντος δανείου, τον τρόπο εξόφλησης άληκτου κεφαλαίου, ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόκων κεφαλαίου, τόκων υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των δανειοληπτών.
Ένταξη στις ρυθμίσεις
1. Δικαίωμα ένταξης στις νέες ρυθμίσεις έχουν όλοι οι όσοι έχουν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και πληρούν τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.
2. Δανειολήπτης που τυχόν έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) ή άλλου είδους ρυθμίσεις, μπορεί να επιλέξει την ένταξή του στις ρυθμίσεις της παρούσας, παραιτούμενος των τυχόν άλλων ρυθμίσεων στις οποίες έχει ενταχθεί.
3. Δανειολήπτης του τ. ΟΕΚ, στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο από ίδια κεφάλαια και δεν έχει ολοκληρωθεί η τμηματική εκταμίευση του συνόλου της παροχής και που με αίτησή του δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δανειοδότησης, μπορεί να ζητά τη σύνταξη τροποποιητικής σύμβασης, το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο ποσό που έχει εκταμιευτεί και έχει λάβει. Η νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις της παρούσας.
4. Δανειολήπτης που έχει λάβει μικτό δάνειο (από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και τραπεζικά κεφάλαια) δύναται να ενταχθεί στις ρυθμίσεις της παρούσας μόνο κατά το μέρος του δανείου που προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
5. Για την ένταξη στις ρυθμίσεις, απαιτείται υποβολή αίτησης από το δανειολήπτη (η ένταξη δεν γίνεται αυτόματα).
Ως χρονικό όριο υποβολής της αίτησης ορίζεται διάστημα οκτώ μηνών από την ημερομηνία ανάρτησης στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ της ηλεκτρονικής φόρμας της αίτησης ένταξης.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου