Wednesday, 24 April, 2024

Πρόσφυγες στα Άθυρα!«Έκλεισε» 3.000 άτομα μέχρι το Σαββατοκύριακο (video)

Ο δήμος Πέλλας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Μαρτίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία

τον χώρο που θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Πρόκειται για μία έκταση 614 στρεμμάτων στο σύνολο της, όπου δόθηκαν τα 414 για βοσκότοποι και από αυτά τα 100 στρέμματα θα δοθούν προς χρήση για να στεγαστούν προσωρινά οι πρόσφυγες ανάμεσα στην περιοχή Αθύρων και Αγίου Πέτρου. Ένας χώρος που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Πόσοι θα έρθουν

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον και από αυτά που είπε ο κ. Στάμκος (την ενημέρωση που του έδωσαν οι Υπουργοί Καμμένος και Βίτσας) θα στηθούν 500 σκηνές των 6 θέσεων- οπότε μιλάμε για 3.000 ανθρώπους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων αρχικά πολλές, όμως στη συνέχεια επικράτησε σύνεση. Λογικές οι όποιες αμφιβολίες, όταν ζήτησαν διασφάλιση του χώρου, καθώς όπως είπαν πολλοί κάτοικοι εκεί έχουν τα ζώα τους ή τα χωράφια τους.

Το πώς θα εξασφαλιστούν νερό, χώροι υγιεινής

Τοποθέτηση σε αυτά τα ερωτήματα έκανε ο δήμαρχος λέγοντας ότι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο, οι τουαλέτες που θα στηθούν θα είναι χημικές και για τα υπόλοιπα ότι θα οργανωθούν από το στρατό. Και όλα αυτά ‘άμεσα. Ίσως και μέχρι το Σαββατοκύριακο να αρχίσουν να φέρνουν τους πρώτους…

Η συνεδρίαση διήρκησε τρεις ώρες και κατέληξε με την ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισε η συμπολίτευση, η παράταξη του κ. Καστερίδη αν και εφόσον υπάρξει δέσμευση ότι ο αριθμός των προσφύγων δε είναι πάνω από 500, η παράταξη του κ. Πετρίδη με την ΑΝΑΣΑ υπέρ, παρόν η κ. Παπαδοπούλου, που όπως επεσήμανε σημαίνει ότι: «δε βάζουμε πλάτη σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση, καθώς δε στηρίζουμε τα hot spots» και τις συνθήκες που δημιουργούνται με εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο λόγω πολέμων και κατά η παράταξη του κ. Παπανικολάου.

Οι κάτοικοι των Αθύρων θα συνεδριάσουν με τον δήμαρχο προκειμένου να τεθούν κάποια στάνταρ ως προς τις δεσμεύσεις εξασφάλισης των ίδιων και των χώρων της περιοχής είτε από τον δήμο είτε από το Υπουργείο.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν φυσικά πολλά, αν θα μείνει ο νομός μόνο με ένα κέντρο φιλοξενίας, τι θα ζητηθεί στη συνέχεια… και μάλιστα ως ειλημμένη απόφαση από το Υπουργείο… και το τι θα ακολουθήσει γενικότερα, όσο βλέπουμε ότι πανελλαδικά αυξάνεται το αδιέξοδο με το προσφυγικό.

DSC04442 DSC04441 DSC04440 DSC04434

Πρόσφυγες στα Άθυρα!«Έκλεισε»! 3.000 άτομα μέχρι το Σαββατοκύριακο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου