Saturday, 20 April, 2024

Πραγματοποιήθηκε η θερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Πέλλας

Με την ενεργητική συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετέχουν στον τοπικό και περιφερειακό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, εθελοντών

και πολιτών πραγματοποιήθηκε η θερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Τις εργασίες συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά η οποία παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και έναν συνοπτικό απολογισμό για την χειμερινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, συζητήθηκε η τάση ανόδου της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, με αφορμή εμπεριστατωμένη εισήγηση του στελέχους πολιτικής προστασίας, γεωλόγου μηχανικού Σήφη Παπαδόπουλου. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών, καθώς και της περσινής αντιπυρικής περιόδου η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής. Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν ένα θετικό ρόλο για τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων στην πολιτική προστασία και επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που είχε η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των φορέων για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του ισχυρού και παρατεταμένου παγετού που έπληξε την Πέλλα τον χειμώνα. Ακόμη, ζήτησε από τους παριστάμενους να δώσουν έμφαση στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει συχνός και αυστηρός έλεγχος στις δασικές περιοχές, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από δόλο. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια τα οποία θα εποπτεύουν, με συχνές και απροειδοποίητες περιπολίες, όλες τις δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Ενδεχόμενες παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, όπως και προσπάθειες για πρόκληση πυρκαγιάς θα οδηγούνται άμεσα  ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Διάταξη που εκδόθηκε για τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της χωρίς παρεκκλίσεις.

Σε δήλωσή της η κα Αηδονά αναφέρει: «Εύχομαι να έχουμε μία ήρεμη θερινή περίοδο, χωρίς καθόλου δασικές πυρκαγιές. Οι υπηρεσίες διαθέτουν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών στην πρόληψη από πυρκαγιές και προστασία των δασών. Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές, άνθρωποι και περιουσίες τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ η οικονομική ύφεση καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο της δασοπυρόσβεσης. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο δασικός πλούτος αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα περιαστικά και δασικά οικοσυστήματα της Πέλλας, με φυσικά μονοπάτια, ρυάκια με συνεχή ροή όλο τον χρόνο και υψηλή βιολογική και οικολογική ποικιλότητα, μπορούν να αξιοποιηθούν για πλήθος δράσεων εναλλακτικού τουρισμού για τον οποίο ενδιαφέρονται πολλοί Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου