Thursday, 18 April, 2024

Πολιτικές δραστηριότητες Γ. Μανιάτη – Την Τετάρτη στην Πέλλα

Γ. Μανιάτης: Νέα Παράταξη, νέα ηγεσία, μία και ενιαία Κ.Ο.
Όχι στο δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης
Νέα παράταξη, νέα ηγεσία, ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ήταν οι βασικοί άξονες των τοποθετήσεων του Γ. Μανιάτη στο χθεσινό α΄debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου Προοδευτικού Κινήματος.
Τόνισε πως είναι αναγκαία μια νέα ηγεσία για να ξεπεραστεί η στασιμότητα εξηγώντας πως οι Φ.Γεννηματά και Στ.Θεοδωράκης ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, ενώ για τον Γ.Καμίνη επέκρινε την επιλογή του να διατηρήσει τη θέση του δημάρχου.
Σημείωσε πως οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέα ηγεσία με γνώση και πολιτική καινοτομία για να διαμηνύσει «όχι στους κομματικούς μηχανισμούς, την οικογενειοκρατία, τα επικοινωνιακά τερτίπια, τα θολά πολιτικά μηνύματα».
Δίνοντας το πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα του νέου Προοδευτικού Κινήματος επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε μια σοσιαλδημοκρατική, σύγχρονη κεντροαριστερή παράταξη».
Επέμεινε δε πως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού πρέπει να ενωθούν σε μία ενιαία Κ.Ο. με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του νέου Προοδευτικού Κινήματος.
Οχι συμπλήρωμα Τσίπρα-Μητσοτάκη
Αναφορικά με τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες απέρριψε επί της αρχής το επαναλαμβανόμενο δίλημμα, Μητσοτάκης ή Τσίπρας, διαμηνύοντας «δεν αποδεχόμαστε να είμαστε συμπλήρωμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, να εγκλωβιστούμε σε δίλημμα απόρριψης ή προτίμησης.»
Τόνισε πως το νέο Προοδευτικό Κίνημα ενόψει εκλογών θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών επί συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου και επ΄ αυτού θα κληθούν να τοποθετηθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας.
Εθεσε δε ενδεικτικά το ερώτημα αν θα συμφωνούσαν στην απόρριψη των πλειστηριασμών α’ κατοικίας των φτωχών νοικοκυριών και στην κατάργηση «του αποικιοκρατικού Υπερταμείου».
Για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι η ΔΗΣΥ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση με μικρό bonus για το πρώτο κόμμα, πάνω απο κάποιο ποσοστό, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών καί ψήφο στους αποδήμους.
Ο Γ. Μανιάτης είπε πως είναι περήφανος που συμμετείχε στις κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου, Παπαδήμου και Βενιζέλου-Σαμαρά, σημειώνοντας πως προσέφεραν μεγάλο πατριωτικό έργο.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως ορθώς βραβεύθηκε για τις επιλογές του ο Γ. Παπανδρέου, ιδίως στην πρώτη περίοδο ενώ για το PSI, έργο του Ε.Βενιζέλου, επεσήμανε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ιστορικά, μείωση δημοσίου χρέους.
«Ημασταν απελπιστικά μόνοι όταν η ΝΔ προωθούσε τα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν με τη ΧΑ στην πάνω και την κάτω Πλατεία» είπε χαρακτηριστικά.
Μόνο με νέες πηγές πλούτου η ανάπτυξη
Συνοψίζοντας την προγραμματική πρότασή του, τόνισε την ανάγκη του νέου παραγωγικού μοντέλου με την αξιοποίηση νέων πηγών πλούτου, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων,
της δημόσιας περιουσίας με την προσέλκυση επενδύσεων 15 δις € ετησίως – με μείωση των δαπανών κατά 1 δις € το χρόνο – κι ενός Πανεπιστημίου ανοικτού, απελευθερωμένου, σύγχρονου που μπορεί να αυξήσει κατά 2% το ΑΕΠ.
Δήλωσε μάλιστα περήφανος γιατί ήταν ο υπουργός που «άνοιξε» το φάκελο των ελληνικών υδρογονανθράκων που θα συνεισφέρουν 2 δις € ετησίως στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα. «Μπορούμε να κοιτάμε τους συνταξιούχους στα μάτια» είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχετική ερώτηση τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας. Επεσήμανε πως είναι σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά δεν είναι αποδεκτές οι παρεμβάσεις της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η αλλαγή φύλου.
Πρέπει να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, ο ορυκτός πλούτος της και η γεωγραφική της θέση, τόνισε για να προσθέσει πως πρέπει να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τη ρομποτική, την τεχνική νοημοσύνη, με τους μικρομεσαίους που λόγω του μικρού μεγέθους και της ευελιξίας τους να μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματώσουν όλες τις τεχνικές εξελίξεις και να αναδειχθούν στην ατμομηχανή της οικονομίας.
Η Παράταξή μας είναι «η Παράταξη των σημερινών μη προνομιούχων, των περιθωριοποιημένων ανέργων, της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης, των απειλούμενων από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενων και αγροτών, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να επιβιώσουν, της νέας γενιάς της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή του πελατειακού κράτους και της μετανάστευσης,» κατέληξε.
Γ. Μανιάτης: «Δικαίωσή μου η υπογραφή, όφελος για την πατρίδα»
Δήλωσή στην τελετή υπογραφής Σύμβασης Μίσθωσης & Εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και βλέπω, αν και με 3 χρόνια καθυστέρηση, να ξεκινούν και πάλι οι διαδικασίες, να υπογράφονται συμβόλαια που τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι μια ηθική επιβράβευση και πολιτική επιβεβαίωση για τη μάχη που έδωσα πριν χρόνια, ώστε σήμερα να μπορεί η πατρίδα μας να συγκαταλέγεται στους αξιόπιστους διεθνείς παίκτες ενεργειακής πολιτικής και να συνδιαλέγεται, να συναλλάσσεται με μεγάλες χώρες και πολυεθνικές εταιρείες. Ασκήσαμε οικονομική διπλωματία μέσω της ενεργειακής μας πολιτικής και η μεγαλύτερή μας δικαίωση είναι να την υπογράφουν σήμερα αυτοί που την καταψήφιζαν όταν ήταν αντιπολίτευση».
Περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Ημαθία
Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους πολίτες την επόμενη μέρα του νέου κοινωνικού Κινήματος της Κεντροαριστεράς και τις θέσεις του για Πρόεδρός του, ο Γιάννης Μανιάτης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και την Ημαθία. Συγκεκριμένα, σήμερα 31/10 βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και την Τετάρτη 1/11 στην Πέλλα, την Ημαθία για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου