Thursday, 25 April, 2024

Κατεβάζουν ρολά και τα τελευταία περίπτερα

H οικονομική κρίση στην Ελλάδα της Τρόικα, των Μνημονίων και των Θεσμών έχει πλήξει όλους τους κλάδους, όπως και τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των περιπτέρων πανελλαδικά, αλλά όπως διαπιστώνουμε και στα Γιαννιτσά μειώνεται. Πριν από μια πενταετία ήταν διπλάσια στον αριθμό ενώ σήμερα έχουν απομείνει σχεδόν τα μισά. «Οι καλές εποχές όπου τα περίπτερα έβγαζαν λεφτά έχουν τελειώσει. Τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα. Σήμερα δε συμφέρει καν να κάθεσαι για το 3% του κέρδους στα τσιγάρα και στα υπόλοιπα είδη» μας λέει ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην παλιά αγορά των Γιαννιτσών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρων μπορεί να παραχωρηθεί με άδεια του αρμόδιου δημάρχου. Το 30% αυτών παραχωρείται σε ΑμεΑ και πολύτεκνους, ενώ το δικαίωμα χρήσης των λοιπών θέσεων παραχωρείται με δημοπρασία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί δημοπρασιών. Βέβαια υπάρχει και ένα παράθυρο στη νομοθεσία, το οποίο επιτρέπει την επινοικίαση περιπτέρων προς τρίτους, κατόπιν συμφωνίας με τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Το ζήτημα όπως αναφέρουν, περιπτερούχοι είναι ότι η κυβέρνηση κατήργησε αντισυνταγματικά το περίπτερο ως ευεργέτημα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως ανάπηροι και θύματα πολέμου, πολύτεκνοι και ούτω καθεξής. Τα παρέδωσε στα διαφθορεία των δήμων για να τα μεταχειρίζονται ως δημοτική ακίνητη περιουσία, όταν όλοι οι δήμαρχοι έχουν διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι θέλουν να μειώσουν τον αριθμό τους.
Όσα απομείνουν δεν θα τα νοικιάζουν πλέον ΑΜΕΑ για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά οι δήμοι με δημοπρασίες.
Για τα ΑΜΕΑ θα μείνει το 30%, και σίγουρα οι πιο μειονεκτικές θέσεις, που θα παραχωρούνται σε ΑΜΕΑ όχι με κοινωνικά κριτήρια, αλλά με κλήρωση! Πρόκειται για ένα ευφάνταστο είδος κοινωνικής πολιτικής με λοταρία…
Άλλωστε, στην πρόσκληση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Πέλλας στις 16-09-2015, το τελευταίο θέμα στη διάταξη είναι η ‘’Εισήγηση για τη δημιουργία – διατήρηση – κατάργηση θέσεων περιπτέρων’’.

Σχέδιο αφανισμού
Οι περιπτερούχοι πανελλαδικά καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο αφανισμού των ελληνικών περιπτέρων, τονίζοντας πως έχουν κλείσει περί τα 5.500 περίπτερα και οι εκπρόσωποι των Περιπτερούχων και των Καπνοπωλών σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης το λιανεμπόριο έχασε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από ποσοστά μικτού κέρδους που είχε πριν από το 2009. Σα να μην έφταναν αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιοι, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω συρρίκνωση και λειτουργεί υπέρ του λαθρεμπορίου, των super market και της καπνοβιομηχανίας Philip Morris.
Με την απελευθέρωση όμως, συρρικνώνουν και εξαφανίζουν τα μικρά μαγαζιά. Εντωμεταξύ, το λαθρεμπόριο στα καπνικά έχει αυξηθεί δραματικά.
Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχει φθάσει περίπου στο 17% και, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα ξεπεράσει το 35%. Σε απόλυτα νούμερα, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χάνει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦ.Κ.) Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για αγορά τσιγάρων μέχρι 50 κούτες μέσω Internet. Αυτό είναι πριμοδότηση του λαθρεμπορίου σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. «Και φτάσαμε να πουλάμε εμείς τσιγάρα στα περίπτερα για 1-2 σεντς; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και παράνομο» καταλήγουν οι περιπτερούχοι.
Ότι άλλο και να ειπωθεί είναι περιττό, αρκεί και μόνο να αναφερθούμε στην τελευταία και πρόσφατη κατάσχεση (12ης Σεπτεμβρίου) που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, που προέβη σε έλεγχο και κατάσχεση, ενός εμπορευματοκιβωτίου με περιεχόμενο 12.700.000 τεμάχια τσιγάρα!
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 2.323.881€.

Χ.Π

Κατεβάζουν ρολά και τα τελευταία περίπτερα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου