Friday, 19 April, 2024

Θ. Τζάκρη: Δημιουργία σημείου εξόδου φυσικού αερίου του TAP στο Άσπρο Σκύδρας

Εξαιρετική εξέλιξη για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία και Νάουσα, για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί

η εμπορική και η τεχνική μελέτη
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη συνεχίζοντας τις προσπάθειές της προκειμένου να ενταχθούν η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσα στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου, συναντήθηκε την Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 με τον Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής Ανάπτυξης και Οικονομικών Δ. Καρδοματέα, και τον Συντονιστή Δ/ντή Εταιρικής Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, Ι. Φλωρεντίν.
Κατά τη σύσκεψη, αφού εξετάστηκε το σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προέκυψε η συμφωνία του ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει στην απαραίτητη επένδυση για να μετατραπεί το βαλβιδοστάσιο του ΤΑΡ στη θέση Άσπρο Σκύδρας σε σημείο έναρξης των δικτύων διανομής αερίου για τις παραπάνω περιοχές. Επιπλέον ο ΔΕΣΦΑ ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι θα εντάξει την επένδυση στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης που θα καταθέσει προς έγκριση στη ΡΑΕ εντός του καλοκαιριού.


Στην ίδια σύσκεψη, ο ΔΕΣΦΑ ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τον ΤΑΡ για την εκμετάλλευση του σημείου εξόδου στο Άσπρο. Ανάφερε επίσης την ανάγκη να συσταθεί κοινή ομάδα στελεχών του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ προκειμένου να επισπευσθεί η επίλυση των ρυθμιστικών και των τεχνικών θεμάτων που ανακύπτουν, αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας θα τροφοδοτηθούν δίκτυα αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ.
Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα των μέχρι σήμερα πρωτοβουλιών και συναντήσεων της βουλευτή με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη στις 24-5-2018, 12-6-2018 και 22-6-2018, με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νικόλαο Μπουλαξή στις 14-5-2018 και 25-9-2018 και με τον προηγούμενο Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Σ. Νίκα στις 25-10-2018, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής αερίου η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσα.
Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη απαντήσει θετικά στη διερευνητική επιστολή που του είχε απευθύνει η ΡΑΕ (Ιούλιος 2018) αναφορικά με το εάν προτίθεται να συμμετάσχει στη μετατροπή του βαλβιδοστασίου του ΤΑΡ στο Άσπρο Σκύδρας σε σημείο εξόδου του αερίου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η υπόθεση της διανομής φυσικού αερίου στην Πέλλα εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, αφού έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ):
1. Η προκαταρτική τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης των δικτύων διανομής στις πόλεις Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία και Νάουσα, στην οποία προτείνεται και το χρηματοδοτικό σχήμα που καθιστά βιώσιμες τις επενδύσεις, ήτοι 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, 40% χαμηλότοκο δάνειο από την ΕΤΕπ και 10% ίδια συμμετοχή της ΔΕΔΑ (Ιούνιος 2018).
2. Η εμπορική μελέτη, στην οποία προβλέπεται ότι σε βάθος εικοσαετίας θα καταναλώνονται ετησίως: 11 εκατ. κυβ. μέτρα αερίου στην Έδεσσα, 10 εκατ. στη Νάουσα, 4 εκατ. στη Σκύδρα, ενώ μικρότερες είναι οι ποσότητες που θα καταναλώνονται στην Αριδαία (Σεπτέμβριος 2018).
3. Η τεχνική μελέτη, στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν 70 χλμ δικτύων διανομής αερίου στην Έδεσσα, 51 χλμ στη Νάουσα, 22 χλμ στη Σκύδρα, ενώ μικρότερο είναι το μήκος των δικτύων που θα κατασκευαστεί στην Αριδαία (Νοέμβριος 2018).
Σχετικά με την εγκατάσταση δικτύων διανομής στην πόλη των Γιαννιτσών (έργου που όπως είναι γνωστό έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας), τα τεύχη των σχετικών διαγωνισμών βρίσκονται σε φάση τελικής συμφωνίας με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και ως εκ τούτου αναμένεται η έναρξη των κατασκευών εντός του 2019.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου