Thursday, 28 March, 2024

Η Αργυρώ Χάψαλη από το Γενικό Λύκειο Αριδαίας στους άριστους των αρίστων, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία: Τιμητική βράβευση για τους Πρώτους εκ των Πρώτων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που έχει καθιερώσει από το 2003 η Eurobank.

Φέτος, «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» συμπληρώνει 16 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και αναδεικνύεται ως το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank. Από το 2003 έως και σήμερα η Eurobank μέσω του Προγράμματος που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επιβραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάνω από 18.000, σε κάθε ένα από τα 1.800 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Η σχολική περίοδος 2016-2017 ανέδειξε 890 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει συνολικά 16.835αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Οι βραβευθέντες από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας είναι:

Από το νομό ΠΕΛΛΑΣ διακρίθηκε η Αργυρώ Χάψαλη από το Γενικό Λύκειο Αριδαίας με αριθμό μορίων 19.479, η οποία εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 12 αριστούχοι από σύνολο 20 σχολείων.

Από το νομό ΔΡΑΜΑΣ και το 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας, η αριστούχος Πηνελόπη Μακρίδου, εισήχθη με αριθμό μορίων 19.387 στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο νομό βραβεύθηκαν 8 αριστούχοι από 28 σχολεία.

Από το νομό ΓΡΕΒΕΝΩΝ και το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών, διακρίθηκε ο Στυλιανός – Παναγιώτης Μητσιάνης που εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αριθμό μορίων 19.414. Συνολικά στο νομό αρίστευσαν 5 μαθητές από 7 σχολεία.

Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από εκπαιδευτική περιφέρεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, διακρίθηκε η Φωτεινή Ειρήνη Στυανίδου από το 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, η οποία αποφοίτησε με αριθμό μορίων 19.573 και  εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την εκπαιδευτική περιφέρεια δυτικής Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε η Μαριάννα Τζιβανοπούλου από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.455 στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνολικά από το νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ βραβεύθηκαν 91 μαθητές από 151 σχολεία.

Από το νομό ΗΜΑΘΙΑΣ και το 2ο Γενικό Λύκειο Νάουσας, πρώτος των πρώτων ο Στυλιανός Κεντημένος, ανάμεσα από 9 αριστεύσαντες των συνολικά 21 σχολείων του νομού, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων 19.422 στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο νομό ΚΑΒΑΛΑΣ διακρίθηκε η Μαρίνα Τσακίρη που αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας και εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αριθμό μορίων 19.313. Συνολικά από τα 27 σχολεία του νομού, τα βραβεία της Eurobank έλαβαν 11 αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες.

Στο νομό ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, διακρίθηκε η Μαρία Καράτσογλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.293 στο Τμήμα Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Από το νομό βραβεύτηκαν 5 μαθητές από 9 σχολεία.

Στο νομό ΚΙΛΚΙΣ από το 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς, η Κωνσταντίνα Μπογιατζή, πρώτη μεταξύ 7 αριστούχων από τα 14 σχολεία του νομού ΚΙΛΚΙΣ, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.427 στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο νομό ΚΟΖΑΝΗΣ από το 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, η Ελευθερία Βλάχου, πρώτη μεταξύ των 12 αριστούχων από 24 σχολεία του νομού, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.667 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το νομό ΠΙΕΡΙΑΣ και το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, ο αριστούχος Νικόλαος Πάσχος εισήχθη με αριθμό μορίων 19.540 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 11 αριστούχοι από 19 σχολεία.

Από το Νομό ΣΕΡΡΩΝ αναδείχθηκε η Ευαγγελία Μπαβέλη από το 5ο Γενικό Λύκειο Σερρών, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.414 στο Τμήμα Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Στο Νομό Σερρών αρίστευσαν 15 μαθητές από τα συνολικά 29 σχολεία του νομού.

Από το νομό ΦΛΩΡΙΝΑΣ και το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας βραβεύθηκε ο αριστούχος Δημήτριος Κωστακάκης, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων ΕΠΑΛ 19.333 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 4 μαθητές από 11 σχολεία.

Από το Νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ πρώτη των πρώτων αναδείχθηκε η Ιωάννα- Μαρία Παπαβασιλείου από το Γενικό Λύκειο Νέων Μουδανιών, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.153 στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ διακρίθηκαν 8 μαθητές από 22 σχολεία.

Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Νικόλαο Καραμούζη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης,σημείωσε μεταξύ άλλων ότι :«Η σημερινή βράβευση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους για την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία μας στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες. Αξίες που πασχίζουμε να κρατούμε ζωντανές και να χαρακτηρίζουν και το δικό μας Οργανισμό και τους ανθρώπους της Eurobank, όπως της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και επιβράβευσης, της εργατικότητας και του ήθους, της δημιουργικότητας και των ευκαιριών σε όλους, της ομαδικότητας, και της αλληλεγγύης».Υπογράμμισε επίσης ότι «κορωνίδα και βασική εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η Παιδεία, ώστε να μη σπαταλάμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας μας. Προσωπικά πιστεύω στο θεσμό της αριστείας, ως βασική κοινωνική αξία, ως κρίσιμο κινητήριο μοχλό άμιλλας και δημιουργίας στην επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, την ακαδημαϊκή ζωή, τις τέχνες, την επαγγελματική πορεία και τον αθλητισμό. Η επένδυση στην Παιδεία προϋποθέτει πολιτική που να υπηρετεί ένα όραμα: Κανένα ταλέντο, καμία αξία να μη χάνεται».

Εκ μέρους των βραβευθέντων, η πρώτη των πρώτων Αλεξία Κατσικογιάννη, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Eurobankσημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύονται οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να πετύχουν τους στόχους τους, επιβραβεύοντας παράλληλα μια συνετή συμπεριφορά, κάτι που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα σήμερα». Απευθυνόμενη στους μαθητές που αρίστευσαν, η Αλεξία Κατσικογιάννη τους παρότρυνε να μην αρκούνται στη συσσώρευση άγονων γνώσεων:«Αντίθετα, προσπαθήστε τις γνώσεις αυτές να τις ποτίσετε με το νερό της κριτικής σκέψης και του ορθολογισμού, του ήθους και της πνευματικής ωριμότητας. Φροντίστε τα εφόδια αυτά να τα κατακτήσετε στην ακαδημαϊκή και μετέπειτα ζωή σας. Έτσι θα έχετε δικαιώσει όχι μόνο τον τίτλο του αρίστου, αλλά και του ανθρώπου. Του ανθρώπου που θα τοποθετήσει υπεύθυνα την ψηφίδα που ο ίδιος επιθυμεί στο ψηφιδωτό της αυριανής Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ολυμπιονίκη κολύμβησης, Σπύρο Γιαννιώτη,και τους ιστιοπλόους, κ.κ. Παύλο Καγιαλή και Παναγιώτη Μάντη, τους οποίους υποστηρίζει με χορηγία η Eurobank.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EricTourret, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank, γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου