Friday, 26 April, 2024

Επίδομα τέκνων 2017: Τι αλλάζει

Οικογενειακά επιδόματα: Αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό ο υπολογισμός των συντάξεων και οι περικοπές που θα δουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι.

Έτσι, το πλάνο του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως δε θα υπάρξει περαιτέρω ψαλίδισμα σε οικογενειακά επιδόματα και το ποσοστό της μείωσης που θα έχει ως μέγιστο όριο το 18% θα περιλαμβάνει και τις περικοπές σε αυτά τα επιδόματα. Το υπουργείο Εργασίας διασφαλίζει ότι οι περικοπές δεν πρόκειται να υπερβούν το όριο του 18% και έτσι τα χειρότερα φαίνεται να αποφεύγονται.

Οι νέες συντάξεις

Συντάξεις με επιφύλαξη για μία σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά θα εκδίδει ο ΕΦΚΑ, παρότι έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μέρες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που επέβαλε νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, γράφει η kathimerini.gr.

Χθες, το ταμείο εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τον υπολογισμό των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, που θα οδηγήσει σε συντάξεις μειωμένες ακόμη και κατά 30% σε σχέση με τις παλιές. Με αυτήν εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των περίπου 60.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται ήδη σε αναμονή, χωρίς όμως να λύνονται όλα τα ανοικτά θέματα. Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν ακόμη και υψηλόμισθους εργαζομένους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε χαμηλές συντάξεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν συντάξιμο μισθό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ και περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς θα δουν μεσοσταθμικές απώλειες έως και 20%, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οι απώλειες μπορεί να φθάσουν έως και το 30%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου