Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κ. Ιγνατιάδου: Η ΣΑΤΑ για τους πρώην δήμους Σκύδρας ήταν 1.800.000 ευρώ ετησίως ενώ τώρα μόλις 200.000 ευρώ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας το βράδυ της Δευτέρας  7 Μαΐου 2018, ακούσαμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δήμαρχο, Κατερίνα Ιγνατιάδου

μέσα από την ομιλία της για έργα και τις επικείμενες αλλαγές που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ για τους δήμους, όπως τις ‘’τρελές’’  χρηματοδοτήσεις που ελάμβαναν οι δήμοι, και δη οι πρώην δήμοι Σκύδρας και Μενηίδας! Το ποσό της ΣΑΤΑ για παράδειγμα (της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων για κάλυψη επενδυτικών δαπανών) ανερχόταν σε 1.800.000 ευρώ ετησίως ενώ τώρα το ποσό αντιστοιχεί σε μόλις 200.000 ευρώ ετησίως! «Παρόλα αυτά κάναμε πράγματα» όπως δήλωσε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι θα περίμενε μια ουσιαστική διοικητική αλλαγή του Καλλικράτη με τον «Κλεισθένη Ι», και όχι να μένει το σχέδιο νόμου στο εκλογικό σύστημα!

Η δήμαρχος ανέλυσε τους λόγους που θεωρείται επιβεβλημένο να απορριφθεί επί της ουσίας το σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση, αλλά και η χώρα γενικότερα ενώ όπως είπε: «Το θέμα δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά οι αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση». Μίλησε για το διαφορετικό εκλογικό σύστημα ανά πληθυσμό και περιοχές και εξέθεσε το ζήτημα του ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα ενέχει τον κίνδυνο να βγει δήμαρχος αυτός που έχει μειοψήφησει.

Όχι στο νομοσχέδιο Κλεισθένη… Να μην είμαστε έρμαια των μειοψηφιών, τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπέρ της απλής αναλογικής αντίθετα ήταν ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Μ. Καράγιαννης, όχι όμως υπέρ άλλων σημείων του σχεδίου ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάνος Κανάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχει ξεσηκωθεί κουρνιαχτός αντιπαράθεσης. Η ουσία είναι ότι είναι προσχηματική η διαβούλευση, έτσι έγινε και με το σχέδιο του «Καλλικράτη» που στη συνέχεια εφαρμόστηκε με τα δικά τους μέτρα…  οδηγούνται, όπως ισχυρίστηκε σε μια κατεύθυνση που δεν γίνεται ουσιαστική μεταρρυθμίσεις για το λαό.

Ο κ. Κανάκης επίσης, κατέθεσε επιστολή – ανακοίνωση προς τον πρόεδρο του ΔΣ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπου σημειώνονται τα εξής: «Είναι γνωστό πως από την 1η Μαΐου 2018 ξεκινούν οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη τουλάχιστον 500 ευρώ σε δημόσιο και δήμους.

Ειδικότερα, οι οφειλές σε δήμους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας, ΤΑΠ κ.λπ. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν καταβολή αποζημιώσεων λόγω προσκυρώσεων, δημοτικών εκτάσεων, σε παρακείμενες ιδιοκτησίες δημοτών. Αυτές οι οφειλές, που αφορούν κατά βάση λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των δήμων ως ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την εισαγωγή του θέματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Μαϊου του 2018, ώστε να συζητήσει και να αποφασίσει το ΔΣ πλαίσιο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Θεοδοσίου ανακοίνωσε τους 16 υδρονομείς για την αρδευτική περίοδο του 2018 που ξεκινάει από τις 10 Μαΐου και για ένα τετράμηνο.

Ομόφωνα πέρασαν τα θέματα της ασφαλτόστρωσης των αγροτικών δρόμων Αρσενίου και Λουτροχωρίου, η χρηματοδότηση ποσού 71.690 ευρώ από το ΥΠΕΣ για λειτουργικές δαπάνες σχολείων και η οικονομική ενίσχυση τεσσάρων ενδεών.

Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού (δύο ατόμων) με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. δίμηνης διάρκειας για την  κάλυψη κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών και οι θέσεις μαθητείας ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2018-2019. Όπως ανέφερε η δήμαρχος: «Περιμένουμε τα οκτάμηνα τουλάχιστον για να μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει καλύτερα» ενώ σε ερώτηση για τις μόνιμες προσλήψεις, η απάντηση ήταν ότι τέσσερα άτομα ήδη προσήλθαν για εργασία, οι δύο γυναίκες, ενώ κάποιοι περιμένουν τους οριστικούς πίνακες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου