Friday, 29 March, 2024

Για δυο μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μέχρι 15 Ιανουαρίου 2018) η Πέλλα

Σε αναζήτηση πόρων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση των ζημιών και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων.

Με την επόμενη μέρα της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως το δυτικό άξονα από Πιερία, δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, Ημαθία και Πέλλα) ασχολήθηκε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που στη σημερινή συνεδρίασή της ενέκρινε έκτακτα κονδύλια για τις αποζημιώσεις όσων υπέστησαν καταστροφές.

Η Επιτροπή ενέκρινε την «επείγουσα απόδοση πόρων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν λόγω της έντονης κακοκαιρίας την περασμένη εβδομάδα».

Οι περιοχές στις οποίες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον είναι ο νομός Πιερίας και ειδικά η περιοχή του ρέματος Πέλεκα, το ρέμα Βαρδαρόβαση, το χωριό Παρθένιο, που το μισό έχει πλημμυρίσει, ο δήμος Χαλκηδόνας και Δέλτα κτλ.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, τόνισε ότι σε όλα αυτά τα σημεία υπάρχουν συνεργεία, που ακόμη εκτελούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ενισχύεται και το ανάχωμα στην περιοχή του δήμου Δέλτα, καθώς κάποια σημεία έσπασαν, ενώ και ο δρόμος του αναχώματος είναι κεντρικός σε μήκος 15 χλμ. και εργάζονται σήμερα γκρέιντερ και αποφρακτικά μηχανήματα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Παρότι έξι εταιρίες δουλεύουν σήμερα, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, η ολοκλήρωση των εργασιών είναι και οικονομικό θέμα. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα απαιτούμενα κονδύλια ή θα πάμε σε μια λύση τεχνικού δελτίου, όπως κάναμε με το δήμο Θερμαϊκού, για να δοθούν έξτρα κονδύλια, που θα καλύψουν τις ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Στεργιάδης.

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Δέλτα και Χαλκηδόνας, ενώ για δυο μήνες ισχύει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης (μέχρι 15 Ιανουαρίου 2018) σε τέσσερις νομούς: Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα και Πιερία.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τις «πληγές» της Πιερίας, με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, να κάνει λόγο για «μια από τις χειρότερες στιγμές» του νομού. Η ίδια τόνισε ότι ενώ οι προγνώσεις έκαναν λόγο απλώς για βροχοπτώσεις, η νεροποντή που έπληξε την περιοχή ήταν «κοσμογονική». Η κ. Μαυρίδου υπερασπίστηκε την αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών και επισήμανε ότι ήδη έχουν συγκροτηθεί τα κλιμάκια, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στον αγροτικό τομέα. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται κι από τους δήμους για τις κατοικίες που επλήγησαν, ενώ για τις επιχειρήσεις η αντιπεριφέρεια ζήτησε από τους δήμους την καταγραφή των όποιων αιτημάτων. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε επίσης ευθύνες για έργα τα οποία όπως είπε έπρεπε να έχουν γίνει στο δήμο Θερμαϊκού, στο δήμο Χαλκηδόνας και στο ρέμα Βαρδαρόβαση, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές από το 2014 ακόμη. «Αν η Περιφέρεια είχε παρέμβει εγκαίρως στο Βαρδαρόβαση ή στη Χαλκηδόνα θεωρώ ότι πιθανόν να είχαμε αποτρέψει κάποια πράγματα. Υπάρχουν ευθύνες δεν φταίει μόνο ο Θεός και η κλιματική αλλαγή υπάρχουν και συγκεκριμένες ευθύνες της Περιφέρειας», τόνισε.

Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, αιτιολόγησε την απόδοση των πόρων, αλλά και την εκτέλεση έργων που έγιναν από την Περιφέρεια, προκειμένου να προστατευτούν όλες οι περιοχές, ενώ χαρακτήρισε έντονα τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ειδικά την Ημαθία και την Πιερία. Μάλιστα είπε πως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έπεσε πολλαπλάσια βροχή ακόμη κι από αυτή που έπνιξε την Αττική…

Στην Πέλλα, οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία καταγράφηκαν κυρίως στα Γιαννιτσά, την Αλμωπία, τη Σκύδρα και την Τάφρο 66. Σύμφωνα με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας στο νομό, «σε λίγες μόνο ώρες έπεσαν 83 χιλιοστά νερού στην περιοχή των Γιαννιτσών, 95 στην Έδεσσα και την Αλμωπία, ενώ στην Αττική πνίγηκαν άνθρωποι με 90 χιλιοστά νερού».

Πάντως και ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε τα εύσημα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, που όπως είπε κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα.

Στο Κιλκίς έχει καταγραφεί πτώση πρανών στον ορεινό όγκο της Γουμένισσας, πολλά φερτά υλικά σε τάφρους στην περιοχή της Παιονίας, ενώ γίνονται επεμβάσεις ήδη σε τρία σημεία του νομού.

voria

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου