Thursday, 28 March, 2024

Γιαννιτσιώτες στο συλλαλητήριο του Λονδίνου για τη Μακεδονία από την κίνηση «Πέλλα, Πρώτη Γραμμή»!

Ρίγη συγκίνησης με το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2018

στο Λονδίνο από Έλληνες που ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στην πόλη της Αγγλίας. Συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα με σημαίες, απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, υπό βροχή.

Η συγκέντρωση στο Λονδίνο διοργανώθηκε από το νομικό και Αντιπρόεδρο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ – Νοτίου Ουαλίας Μιχάλη Αράπη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου και την Πρόεδρο του, Δρα. Κική Σονίδου.

Μακεδονία Ξακουστή! Μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο!

Μπροστά από το Big Ben έκαναν αίσθηση οι φωνές και το τραγούδι των Ελλήνων για τη Μακεδονία μας και ακούστηκαν σε όλο το κόσμο! Από το Ηνωμένο Βασίλειο ακούστηκε σε όλη την Οικουμένη ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα και μόνο ελληνική!

Ο Γιαννιτσιώτης φοιτητής Νομικής στο University of Greenwich Απόστολος Ακτύπης που διαμένει στο Λονδίνο με τον Κωνσταντίνο Δαδάλα προσπαθώντας να σκεφτούν “τρόπους επικοινωνίας με τους συνδημότες μας ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας, με στόχο να παρακινήσουμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Πέλλας να πάρει θέση στο Σκοπιανό” δημιούργησαν την εν λόγω κίνηση.

Ο Κωνσταντίνος Δαδάλας με τη σημαία της Ελλάδας στο Λονδίνο

Ο Α. Ακτύπης μιλώντας στο «Λόγο της Πέλλας» ανέλυσε το πώς δημιουργήθηκε η κίνηση ‘’Πέλλα Πρώτη Γραμμή’’ και ποιοι είναι οι στόχοι της.

-Στο Λονδίνο ξεκινήσατε μία κίνηση με ονομασία ‘’Πέλλα Πρώτη Γραμμή’’. Από ποιους προέκυψε και πώς;

Αρχικά ξεκίνησε ως ιδέα που είχαμε με τον Κωνσταντίνο Δαδάλα ο οποίος διαμένει επίσης στο Λονδίνο. Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε με τους συνδημότες μας ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας, με στόχο να παρακινήσουμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Πέλλας να πάρει θέση στο Σκοπιανό. Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η Πέλλα ως μια περιοχή με σημαντική ιστορική βαρύτητα για την Μακεδονία και ως δήμος, θα πρέπει να είναι αρωγός της εθνικής προσπάθειας και πάντοτε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος, εξ ου και η ονομασία που αποδόθηκε στην κίνηση αυτή.

-Οργανώνετε διάφορες εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και ενημερώνετε σχετικά τους Έλληνες της περιοχής ή αφορά και κάτι επιπλέον ως στόχο;

Έχω σημειώσει αρκετές φορές και θέλω να γίνει απολύτως σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μεν ακομμάτιστη, αλλά έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Συμφωνούμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, αλλά ως κίνηση πολιτών προσβλέπουμε στον πολιτικό διάλογο και μόνο. Ο τελικός στόχος μας και αυτό που θα θεωρήσουμε ως επιτυχία είναι να ενώσουμε τις φωνές μας και να επικοινωνήσουμε με τη Δημοτική αρχή, ώστε να καταθέσουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν σε ενέργειες τις οποίες πιστεύουμε πως πρέπει να ακολουθήσει ο λαός και η δημοτική αρχή του Δήμου ομόφωνα. Στην ουσία η κίνηση αυτή αποτελεί ένα μέσον ώστε να εκπροσωπηθεί η φωνή δημοτών που κατέληξαν σε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης ως προς τον ρόλο της Πέλλας απέναντι στο Σκοπιανό.

– Πώς θα συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται να μπει στην ‘’κίνηση’’;

Έστω και η ελάχιστη συμμετοχή, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι σημαντική βοήθεια για να επιτύχουμε στον σκοπό μας. Καλώ όποιον ενδιαφέρεται και συμφωνεί με την πρωτοβουλία αυτή να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της σελίδας μας στο facebook  (εδώ θα βρείτε τη σελίδα) ή ακόμα και με εμένα από το προσωπικό μου προφίλ. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το διαδίκτυο είναι η μόνη δύναμη που έχουμε και το μεγαλύτερό μας όπλο είναι η συμμετοχή. Ξεκινήσαμε με ικανοποιητική ανταπόκριση από ανθρώπους που δεν τους γνωρίζαμε και δεν μας γνώριζαν από πριν και καταλήξαμε να επικοινωνούμε κάθε μέρα συζητώντας τις εξελίξεις και χρησιμοποιώντας το γκρουπ ως δεξαμενή σκέψης για προτάσεις σε ενέργειες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Είναι κάτι ωραίο και θα θέλαμε περισσότερη στήριξη σε αυτό ώστε να αποκτήσουμε γερή βάση και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα έχοντας ισχυρή φωνή.

– Για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Λονδίνο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων δώσατε το παρών. Ήσασταν και υπεύθυνοι για την οργάνωση;

Η συγκέντρωση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μιχάλη Αράπη, Νομικό και Αντιπρόεδρο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας, στον οποίο πραγματικά οφείλουμε τη συγκέντρωση γιατί έχασε τον ύπνο του για 2 εβδομάδες ώστε να γίνει πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να οργανώσεις κάτι τέτοιο μόνος σου στο εξωτερικό και κυρίως σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο.

-Ποιοι οι σκοποί της ‘’Πρώτης Γραμμής’’ για τη συνέχεια;

Προς το παρόν προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες που θα κάνουμε εντός του δήμου ώστε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για την κίνηση αυτή και να μας γνωρίσουν από κοντά. Ο Κωνσταντίνος θα βρεθεί εκτάκτως στην Ελλάδα για τις επόμενες δύο εβδομάδες με σκοπό να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο στην πόλη των Γιαννιτσών, αλλά και στην επαρχία. Εγώ θα παραμείνω στο Λονδίνο λόγω σπουδών, αλλά στο πολύ κοντινό μέλλον θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας ώστε πριν το καλοκαίρι, όπου και θα επιστρέψω στην γενέτειρά μου τα Γιαννιτσά, να τις καταθέσουμε στον Δήμαρχο Πέλλας και να συζητήσουμε για οποιαδήποτε θέματα προκύψουν μέχρι εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος μας ως ενσυνείδητοι πολίτες θα είναι να συμμετέχουμε στις εξελίξεις που αφορούν τα ζητήματα του τόπου μας και κυρίως σε αυτά που θίγουν την ταυτότητά μας.

Το όραμά μου προσωπικά για την Πέλλα είναι να γίνει το φωτεινό παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα. Να στείλουμε το μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος και να κάνουμε ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα είναι η Μακεδονία και η Μακεδονία είναι η Πέλλα. Μετά τα σημερινά γεγονότα, η σύγχρονη ιστορία έχει ήδη γράψει ότι η Πέλλα γέννησε την αφορμή να κατακλύσουν πάνω από 600.000 Έλληνες τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η Πέλλα τώρα έχει την ευθύνη να προβάλει το έργο της.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου