Friday, 29 March, 2024

Βρέθηκαν τα ίχνη του παλιού οικισμού Πλούγκαρ έξω από τον Άγιο Λουκά;

Λίγο έξω από τον Άγιο Λουκά κατά την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου!

Η κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP δεν είναι μόνο ένα μεγάλο έργο παγκόσμιας εμβέλειας και φυσικά με πολύ μεγάλες προοπτικές για το μέλλον γιατί όχι και της χώρας μας! Η διέλευση του από την περιοχή μας μπορεί να αναδείξει και την ιστορία του τόπου μας αφού θα τοποθετηθεί σε μεγάλο βάθος στο υπέδαφος και ποιος ξέρει τι μπορεί να έρθει στην επιφάνεια με την κατασκευή αυτή!

Ο τόπος μας είναι από τους πιο ιστορικούς και αυτό αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία ακόμα και μέσα από την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου.Έτσι μόλις μας ήρθε η πληροφορία (και φυσικά επισκεφτήκαμε άμεσα τον χώρο) ότι βορειοανατολικά του Αγίου Λουκά (περίπου 500 μέτρα από το Φυλάκιο του ΓΟΕΒ Αγίου Λουκά) κατά την επιφανειακή εκσκαφή των αγροτεμαχίων για την τοποθέτηση του αγωγού, βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί όπως προβλέπεται η Αρχαιολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας πρόκειται για ίχνη από την εποχή της Τουρκοκρατίας (1800 με 1900) και όπως όλα δείχνουν πολύ πιθανόν να είναι ο οικισμός Πλούγκαρ που βρισκόταν στην περιοχή αυτή, μέχρι και λίγο πριν την αποξήρανση της Λίμνης.Να σημειώσουμε ότι από το χωριό αυτό καταγόταν ο ντόπιος Μακεδονομάχος Γκόνος Γιώτας τα μέλη της οικογένειας του οποίου μετά την καταστροφή του χωριού τους μετακόμισαν, κάποιοι στους γειτονικούς Γαλατάδες και κάποιοι στα Γιαννιτσά. Η έρευνα φυσικά από την Αρχαιολογική υπηρεσία θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και εμείς θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη στο θέμα!

Λύσανδρος Αμιτζόγλου, Κρύα Βρύση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου