Friday, 26 April, 2024

Αργεί ο αξονικός για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Χάθηκε η ευκαιρία και για της Έδεσσας

«Οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Κυριολεκτικά μας έχουν γράψει όλοι» δηλώνει ο Διοικητής των νοσοκομείων της Πέλλας, Η. Τσιαμήτρος

Όπως αναφέραμε σε σχετικό θέμα και τις προηγούμενες ημέρες, το Γενικό Νοσοκομείο των Γιαννιτσών παραμένει χωρίς αξονικό από τον Ιούνιο του 2013.
Σε επικοινωνία που είχαμε από τον ‘’Λόγο της Πέλλας’’ με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας Ηλία Τσιαμήτρο μας πληροφόρησε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μία ακόμη συνάντηση με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργο Κίρκο και τον υποδιοικητή, αρμόδιο των οικονομικών, Π. Παπαδόπουλο με το Σωματείο, τους γιατρούς και όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να συζητηθούν τα φλέγοντα προβλήματα στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.

Tsiamitros
Κύριοι στόχοι – πέρα από τα θέματα των γιατρών που είναι εξίσου σοβαρά, και αφορούν απλήρωτες εφημερίες και ελλείψεις προσωπικού- είναι η διεκδίκηση άμεσης εξασφάλισης αξονικών τομογράφων και στα δύο Νοσοκομεία της Πέλλας για την ικανοποίηση της επείγουσας απαίτησης των ασθενών, όπως και η μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου της Έδεσσας από το υπόγειο σε ισόγειο χώρο που έχει υποδειχτεί.
Ο κ. Τσιαμήτρος τόνισε ότι όλα όσα ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν υλοποιήθηκαν, όπως η δωρεά αξονικού τομογράφου μέσω αντισταθμιστικών από την εταιρία Siemens (όπου τώρα εγκαλείται στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου… ) και οι υποσχέσεις τόσων πολιτικών προσώπων που πέρασαν από τα Νοσοκομεία…
Τέρμα και ο αξονικός της Έδεσσας
Σε ότι αφορά τον αξονικό τομογράφο της Έδεσσας, ενώ η διαδικασία επαναπροκήρυξης με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το 2014, σταμάτησε στις 20 Ιουλίου! Δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και απεντάχθηκε λόγω ενστάσεων. Η επόμενη φάση ενδέχεται να συνεχιστεί στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης).
«Αυτή είναι μία λύση και για τον αξονικό του Νοσοκομείου των Γιαννιτσών» μας είπε ο Διοικητής. Επίσης, σ’ αυτά που συζητήθηκαν με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ προτάθηκε να γίνει η αγορά εξ ιδίων από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.
«Κάτι τέτοιο δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ήταν εφικτό. Πάντως, η πιο σύντομη οδός θα ήταν να χρηματοδοτηθεί απευθείας με πίστωση από το Υπουργείο. Το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλο και ταλαιπωρούνται καθημερινά δεκάδες ασθενείς. Σε όλα αυτά βέβαια απαιτείται η συνεχής άσκηση πίεσης από όλους τους τοπικούς φορείς. Τι ενέργειες και κινήσεις μπορούν να γίνουν προς τη θετική έκβαση, διότι εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη. Η σκέψη μας είναι συνεχής, πρέπει να έρθει άμεσα αξονικός τομογράφος για τα Γιαννιτσά, ακόμη και την Έδεσσα, να γίνει η μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού, όμως χωρίς χρήμα δε γίνεται τίποτα».
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
Ρωτήσαμε την άποψη του κ. Τσιαμήτρου για την πρόταση που ακούστηκε κάποια στιγμή, το να καλυφθεί ένα μέρος του ποσού από ιδιώτες ‘’χορηγούς’’ και το υπόλοιπο ίσως με κάποιο τρόπο από τους πολίτες της Πέλλας. Αν σκεφτούμε ότι με έναν πληθυσμό 65.000 κατοίκων- περίπου 25.000 οικογένειες στον δήμο- αν δινόταν ένα μικρό ποσό από όλους και ένα ποσό της τάξης των 100-150.000 ευρώ από έναν ή δύο ‘’χορηγούς’’ θα μπορούσε να αγοραστεί το μηχάνημα. «Τα λεφτά είναι γύρω στα 240.000 ευρώ. Έχω κάνει και τέτοιες κινήσεις. Πήγα να δω κάποιους που έχουν χρηματική άνεση, αλλά δύσκολα να βρεθεί έτσι λύση. Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία επιτροπή διαφάνειας και ελέγχου… να μην υπάρξει περίπτωση υπόνοιας ‘’παρακράτησης’’ ίσως κάποιου ποσού από οποιονδήποτε, κλπ. Μόνο αν αγόραζε κάποιος το μηχάνημα και όχι να δοθούν χρήματα μπορεί να γινόταν. Το ζήτημα είναι ότι ο χώρος είναι έτοιμος για τη θωράκιση και την τοποθέτηση του, όμως οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που είτε με το νέο ΣΕΣ είτε από χρηματοδότηση, η διαδικασία μπορεί να πάρει ακόμη ένα, ενάμισι χρόνο».
Δυστυχώς, αν δε γίνουν ενέργειες και δεν ακολουθηθεί άλλη πρακτική, πιο δραστική από τους βουλευτές και τους φορείς που μπορούν να ασκήσουν πίεση ‘’άνωθεν’’ αξονικό δεν πρόκειται να δούμε σύντομα στα Νοσοκομεία της Πέλλας.
Χ.Π.

Αργεί ο αξονικός για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Χάθηκε η ευκαιρία και για της Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου