Tuesday, 23 April, 2024

Απόφαση μείωσης των τελών διαφήμισης στην πιο χαμηλή χρέωση στον δήμο Πέλλας

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Πέλλας πάρθηκε απόφαση μείωσης των τελών διαφήμισης ανά κατηγορία στην πιο χαμηλή χρέωση που επιτρέπει ο νόμος (συνημμένη απόφαση)

Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί το τέλος των λαϊκών αγορών (συνημμένη απόφαση).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου του άρθρου 20 του Ν. 2539/1997 (Φ.Ε.Κ. 244/4-12-1997, τ. Α΄) επιβάλλεται από 1/1/1998 υπέρ των δήμων και κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος σε ποσοστό 2% στα ακαθάριστα έσοδα των:

α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος,

β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,

γ) καντινών.

Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των ανωτέρω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των super markets, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.

Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό 5%.

Στους δήμους και στις κοινότητες στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβληθεί με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Αν το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ισχύει μόνο σε κάποιο τμήμα της συνολικής επικράτειας δήμου ή κοινότητας τότε το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται ειδικά και μόνο για το τμήμα αυτό.

Επειδή η επιβολή του τέλους είναι υποχρεωτική για τις περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας με την αριθ. 394/2012 απόφασή του προφανώς για λόγους ισονομίας ενέκρινε την επιβολή του ανωτέρω τέλους και για τις περιοχές του Δήμου Πέλλας, στις οποίες δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 1 του Ν. 3756/2009 (Φ.Ε.Κ. 53/31-3-2009, τ. Α΄) ο συντελεστής του ανωτέρω τέλους της πρώτης περίπτωσης τροποποιήθηκε από 1/1/2009 από 2% σε 0,5%. Όσον αφορά την απόδοση του τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 7 και 8 του Ν. 2130/1993 (Φ.Ε.Κ. 62/23-4-1993, τ. Α΄), αυτό καταβάλλεται στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου μέσα στην προθεσμία απόδοσης του Φ.Π.Α. με ευθύνη του υπόχρεου, ο οποίος μαζί με τη σχετική δήλωση καταβολής του τέλους οφείλει να προσκομίσει και αντίγραφο του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης του Φ.Π.Α.

Οι δήμοι και οι κοινότητες μπορούν να ζητούν τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προβούν στην επιβολή ή τον έλεγχο του τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 1416/1984 (Φ.Ε.Κ. 18/21-2-1984, τ. Α΄).

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή εκπρόθεσμης δήλωσης ή μη καταβολής ή ελλιπούς ή εκπρόθεσμης καταβολής του τέλους, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου πρόστιμο ίσο με ποσοστό 2% του αντίστοιχου τέλους για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο όριο το ισόποσο του τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 παρ. 5 και 7 παρ. 6 του Ν. 1080/1980 (Φ.Ε.Κ. 246/22-10-1980, τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 1 του Ν. 2946/2001 (Φ.Ε.Κ.  224/8-10-2001, τ. Α΄).

Από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι αν και έχει παρέλθει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τη θέσπιση του τέλους και παρά τις προσπάθειές μας για την προσαρμογή της διαδικασίας επιβολής του σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, όπως περιγράφηκε αναλυτικά ανωτέρω, μόνο το 10% περίπου των υπόχρεων υποβάλλουν δήλωση και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εκπρόθεσμα. Για το υπόλοιπο 90% περίπου των περιπτώσεων το τέλος επιβάλλεται από την υπηρεσία μας σε ετήσια βάση από τα στοιχεία που μας προσκομίζονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., χωρίς όμως την επιβολή των αναλογούντων προστίμων κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί μιας και υπάρχει συνεχής πίεση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της υπηρεσίας μας για το λόγο αυτό.

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να ζητήσουμε και τη δική σας αρωγή προκειμένου στο εξής να μεγιστοποιήσουμε όσο είναι δυνατό το ποσοστό των υπόχρεων που καταβάλουν το τέλος με δήλωσή τους εντός των προθεσμιών απόδοσης του Φ.Π.Α. έτσι ώστε η καταβολή του τέλους να γίνεται περιοδικά με μικρότερη επιβάρυνση των υπόχρεων και χωρίς την επιβολή των αναλογούντων προστίμων από την υπηρεσία μας σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης.

Γραφείο Εσόδων Δήμου Πέλλας

Απόφαση μείωσης των τελών διαφήμισης στην πιο χαμηλή χρέωση στον δήμο Πέλλας

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου