Thursday, 28 March, 2024

Συνεργασία Γ. Σταθάκη – Θ. Τζάκρη με αντικείμενο την ένταξη προς χρηματοδότηση των Παρακάμψεων

Συνεργασία Γ. Σταθάκη –  Θ. Τζάκρη με αντικείμενο την ένταξη προς χρηματοδότηση των Παρακάμψεων Γιαννιτσών & Χαλκηδόνας και του φράγματος του Αλμωπαίου στο πακέτο Juncker 

Συνάντηση είχαν την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη στο γραφείο του στο Υπουργείο. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για την μελετητική ωριμότητα που παρουσιάζουν σήμερα δύο (2)  σημαντικά έργα που προτείνονται στο πακέτο Juncker, ήτοι:

α) Το έργο της κατασκευής της νέας χάραξης της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, Τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών και Τμήμα Παράκαμψης Χαλκηδόνας και

β) Το έργο της κατασκευής του φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστικοποίηση της ένταξης  των έργων αυτών στον ανωτέρω χρηματοδοτικό μηχανισμό (πακέτο Juncker) τονίζοντας ότι τα έργα αυτά είναι έργα πνοής για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η οποία είναι μια αμιγώς αγροτική περιοχή που στηρίζει το ΑΕΠ της χώρας με συμμετοχή στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της, με τεράστιες αντιξοότητες στον τομέα της πρόσβασης επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη ανέφερε στον κ. Σταθάκη ότι  υπάρχουν εύφορες περιοχές οι οποίες αρδεύονται με γεωτρήσεις ή δεν αρδεύονται καθόλου, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει οδικός άξονας ο οποίος να μπορεί να υποστηρίξει το μεταφορικό έργο των μεταποιητικών κι αγροτικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ικανοποιητική ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια στη μετακίνηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας.

Αυτή η υστέρηση δημιουργήθηκε αφενός μεν από τη μη ολοκληρωμένη σύνδεση με κάθετο άξονα με την Εγνατία Οδό, αφετέρου δε με την αδυναμία ένταξης σε χρηματοδοτικό μηχανισμό μεγάλων έργων του νομού μας, όπως π.χ. είναι τα αρδευτικά φράγματα και οι οδικοί άξονες, λόγω έλλειψης μελετητικής ωριμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη μεγάλων οδικών αξόνων σε όμορους νομούς σε διάφορους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς (π.χ. Ημαθία, Κοζάνη, Κιλκίς, Καστοριά) και τη μη ύπαρξη μεγάλου έργου στην περιοχή της Πέλλας, είναι κάτι παραπάνω από σαφές, τόνισε η κ. Τζάκρη, ότι «ήρθε η σειρά της Πέλλας» για την ένταξη τουλάχιστον δύο (2) έργων, τα οποία θα φέρουν σε μια ισόρροπη ανάπτυξη την περιοχή, σε σχέση με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατέθεσε επιπλέον το τεχνικό δελτίο το οποίο έχει ετοιμάσει η αρμόδια υπηρεσία για τις δύο παρακάμψεις (Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας), καθώς επίσης και αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για την μελετητική ωριμότητα του τεχνικού έργου του φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού.

            Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε την συμβολή των εν λόγω έργων στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και  δεσμεύτηκε να μελετήσει επισταμένα τις προτάσεις της βουλευτού, ώστε να προβεί το Υπουργείο στην οριστικοποίηση της ένταξης των εν λόγω έργων στο πακέτο Junker και ανανέωσαν το ραντεβού τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου