Thursday, 28 March, 2024

Το ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας στο ΕΣΠΑ με 900.000€

Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών»
Γνωστοποιούμε ότι το έργο: «Αποκατάσταση συντήρηση και ανάδειξη κτιρίου Ι και μνημειακής εισόδου του ανακτόρου Αρχαίας Πέλλας. Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με προϋπολογισμό 900.000€ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το συγκρότημα του ανακτόρου κτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα) με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντίγονου Γονατά. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης. Το προτεινόμενο έργο αφορά στην υλοποίηση ανάδειξης του ΝΑ τμήματος του ανακτόρου, που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στο λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (Πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί επίσης διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης και διαδρομής από το χώρο στάθμευσης προς την μνημειακή είσοδο (Πρόπυλο).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου