Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου ποντιακού Ελληνισμού στην Κρύα Βρύση (pics,video)

1919-2019: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης “Αλέξανδρος Υψηλάντης”

τιμώντας την επέτειο εορτασμού της Γενοκτονίας (19-5-1919) οργάνωσε τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού που μετά από προσπάθειες ετών, έγινε πραγματικότητα, το Σάββατο 18 Μαΐου.

Στιγμές συγκίνησης, θλίψης, αλλά και ενδυνάμωσης της βούλησης και του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Με επιμονή, προσπάθεια, συνεργασία, με αιτήματα υποστήριξης (Π.Ε. Πέλλας, Δήμο Πέλλας, εθελοντές πολίτες) έγινε πραγματικότητα ένα μεγάλο και σπουδαίο όνειρο, μια δυνατή επιθυμία των κατοίκων της Κρύας Βρύσης, στη μνήμη των 353.000 Ποντίων που τόσο άδικα χάθηκαν, όπως τόνισε και ο αρχιτέκνων-δημιουργός του έργου, Στάθης Μαυρίδης.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Τσεσμετζίδου: “Το χρέος μου ως Μακεδόνισσα ποντιακής καταγωγής να τιμήσω τους προγόνους μου βρήκε τη δικαίωση του στη συλλογική προσπάθεια πολιτών και του Συλλόγου “Αλέξανδρος Υψηλάντης” Κρύας Βρύσης για την ανέγερση του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού”.


Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησαν χοροί του Πόντου, και στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ” με τραγούδια και δρώμενα αφιερωμένα στην Γενοκτονία. Ο ηθοποιός, Τάκης Βαμβακίδης διηγήθηκε με μοναδικό τρόπο από σκηνής τη σφαγή που υπέστησαν τα νήπια της Σάντας από τις απελπισμένες μάνες τους. Αυτό έγινε ώστε τα νήπια να μην προδώσουν άθελά τους με το κλάμα τους τη θέση όπου ήσαν κρυμμένοι 300 κάτοικοι της Σάντας, διωκόμενοι από τους Τούρκους…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου