Friday, 29 March, 2024

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας “Έξοδος 1826” του Βασίλη Τσικάρα

Πατριωτισμός, στιγμές αδυναμίας, αγάπη, αξιοπρέπεια, καθήκον, επιβίωση, ρίζες, πόλεμος, ελπίδα, απογοήτευση, θλίψη, υπερηφάνεια… τόσα συναισθήματα πάνω σε τόσα πρόσωπα!

Μετά από 3 χρόνια προεργασιών, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα γυρίσματα της παραγωγής της μεγάλου μήκους ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», στην περιοχή των Γιαννιτσών και στη Θεσσαλονίκη που διήρκησαν από τις αρχές Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου.

eksodos3jpg

Η «Έξοδος 1826» είναι η κινηματογραφική μεταφορά-απόδοση, της αληθινής ιστορίας 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών (μέλη της Μακεδονικής Φρουράς), οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Από αυτούς επέστρεψαν οι 33. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία (με στοιχεία μυθοπλασίας) στην οποία βασίζεται κι ένα δημοτικό μας τραγούδι. Τα «Παιδιά της Σαμαρίνας».

Πρόκειται για την ΠΡΩΤΗ ταινία που γυρίζεται στη χώρα μας με θέμα το «1821» και ήρωες από τη Μακεδονία, και αναμένεται να βγει στις αίθουσες την επόμενη χρονιά.

Η «Έξοδος 1826» στηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρατος, τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών και το Δήμο Γιαννιτσών.

Η ταινία πραγματεύεται τη δύσκολη πορεία αυτών των ανθρώπων (Σαμαρίνα – Μεσολόγγι), μέσα από βουνά και μυστικά περάσματα. Η πορεία τους, διήρκησε 10 μέρες κατά την οποία υπήρξαν πολλά εμπόδια, απρόοπτα, εντάσεις, συγκρούσεις, στοιχεία που σηματοδοτούν μια αληθινή περιπέτεια. Παράλληλα εξελίσσονται κι άλλες παράλληλες ιστορίες:

Με τις γυναίκες που μένουν πίσω περιμένοντας τους άντρες τους.

Με τον Τούρκο Φρούραρχο της Άρτας.

Με τον Ιμπραήμ πασά.

Mε την πρεσβεία της Αυστρίας στην Πάτρα.

Μια ιστορία αγάπης.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η παραγωγή είναι ανεξάρτητη. Θεωρείται υψηλού επιπέδου, αν αναλογιστεί κανείς το συντονισμό δεκάδων ανθρώπων (τεχνικών, ηθοποιών κτλ.) και την έρευνα που προηγήθηκε. Για την προσπάθειά μας ενημερώθηκαν από το 2012 έως σήμερα, οι Δήμοι Γρεβενών, Μεσολογγίου, Λαγκαδά και Πέλλας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Σύνδεσμοι Σαμαριναίων Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Λάρισας και περιχώρων, Κοζάνης, Γρεβενών, Σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, το Μεσολόγγι, την Πάτρα και τα Γιαννιτσά, η Δημοτική Ενότητα Ανθεμούντα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτιστας, ο Σύλλογος Λεύκιππος Μάνης, ο Σύλλογος Οσσαίων «Αγία Κυράννα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας (2 κινηματογραφικές ταινίες, 8 θεατρικά έργα, 7 βραβεία) – Aratos Films.

Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής. Δουλειές του, ο «Κανένας» (2011/φωτογραφία), ΔΕ ΚΑΤ (Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 2005/φωτογραφία), «Ταγκό των Χριστουγέννων» (παραγωγός) «Αν» του Χρ.Παπακαλιάτη (gaffer), διαφημίσεις LACTA (φωτογραφία).

Ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης (Της αγάπης μαχαιριά), Μαρία Ανδρούτσου (50 – 50), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Φρυκτωρία), Αγγέλα Βαγιωνά (Δικαίωση), Αντώνης Σιώπκας (Προδοσία), Χρήστος Μπάτζιος, Ειρήνη Τσιαούση (Ουζερί Τσιτσάνης), Νίκος Νικολαΐδης, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Μαρία Κλεάρχου (Εθνική Ελλάδος), Κική Σπύρου, Βασιλική Γραικού (Εκδρομή), Σταύρος Καραγεωργιάδης (Φρυκτωρία), Δημήτρης Δήμου , Παναγιώτης Νάκος, Ράνια Νικολούλη, Γιώργος Χατζηθεοδώρου (Ουζερί Τσιτσάνης) κ.ά.

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας “Έξοδος 1826” του Βασίλη Τσικάρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου