Thursday, 28 March, 2024

Μεσημέρι Έδεσσας: Ετήσιο μνημόσυνο για τους 7 δολοφονηθέντες από τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 3 Φεβρουαρίου 2019, στην Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου Έδεσσας, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 7 δολοφονηθέντες κατοίκους της περιοχής

που εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες στις 2 Φεβρουαρίου 1905, από τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας «Ο Παύλος Μελάς» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Έδεσσας.


Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Μεσημερίου. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, Μιχάλης Παπανούσης.


Οι αλησμόνητοι νεκροί της παγωμένης εκείνης νύχτας του Φλεβάρη του 1905 ήταν οι Μεσημεριώτες:
Ιερέας Ευστάθιος Παπαστογιάννης.
Τρύφων Αθανασίου
Νικόλαος Μποζίνης
Κωνσταντίνος Ζαφειρίου
Στέργιος Γιαννάκης,
Τρύφων Θωμάς και
Κωνσταντίνος Κίτσος από τη γειτονική Φλαμουριά


Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ιερέα Ευστάθιου Παπαστογιάννη, ενός εκ των πεσόντων ηρώων της 2ας Φεβρουαρίου 1905, που είναι στημένο στο προαύλιο χώρο του ιερού ναού, με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας το οποίο και απέδωσε τιμές.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον 7ο Αγώνα Δρόμου Μνήμης Μακεδονομάχων Μεσημερίου, μήκους 12 χιλ., που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Βετεράνων αθλητών στίβου Έδεσσας και το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου