Friday, 29 March, 2024

Εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τα αποτελέσματα της ανασκαφής στο Ιερό του Ήλιου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρεβρισκόμενοι την έκτη εκδήλωση της 20ης περιόδου 2015 – 2016 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών

που διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία ” Ο Φίλιππος” το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δήμου Πέλλας.

Hlios2

hlios3
Η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισσάβετ – Μπετίνα Τσιγαρίδα ανέπτυξε το θέμα: ”Το ιερό του Ήλιου στην Ουρανιδών πόλη” όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής, στο ιερό της πόλης που ίδρυσε ο αδελφός του Κάσσανδρου Αλέξαρχος. 4ος αιώνας π.Χ.).

anaskafi1

anaskafi2
Το αρχαίο Ιερό βρίσκεται στην περιοχή των Νέων Ρόδων, στο δρόμο που οδηγεί προς την Ιερισσό. Υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «προς Ιερό Αρχαίας Ουρανούπολης». Το Ιερό έχει διάρκεια ζωής από την Αρχαϊκή ως την Ελληνιστική εποχή και η ιστορία του συνδέεται με 2 αρχαίες πόλεις, τη Σάνη, αποικία των Άνδριων και την Ουρανούπολη που ίδρυσε το 315 π.Χ. ο Αλέξαρχος, αδελφός του Βασιλιά της Μακεδονίας Κασσάνδρου.

anaskafi3

Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. ο Αλέξανδρος και οι κάτοικοι της Σάνης έκτισαν το Ιερό εκτός των τειχών της πόλης. Όταν ο Αλέξαρχος ίδρυσε την Ουρανούπολη ενέταξε το Ιερό στην νέα πόλη. Όπως είπε η αρχαιολόγος, κατά τις ανασκαφές στο Ιερό βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα όπως στο κέντρο λιθοσωρό με ίχνη καύσης από τελετουργίες, μαρμάρινα κεφάλια Ήλιου, μαρμάρινο κεφάλι κοριτσιού, κτιστό θρανίο κατά μήκος του Ναού, πήλινα Κορινθιακής, πινακίδες κ.τ.λ. Οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τα αποτελέσματα της ανασκαφής στο Ιερό του Ήλιου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου