Thursday, 28 March, 2024

Εγκαίνια της έκθεσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις ”όχθες της νοσταλγίας”

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης

του Ιδρύματος των Ανταλλαγέντων της Λωζάννης με θέμα: «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας. Ιστορίες προσφυγικών οικογενειών» στο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά.

gazi1

gazi2
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Δήμος Πέλλας συνδιοργάνωσαν την έκθεση που παρουσιάζει μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Μαρτυρίες ανθρώπων που γεννήθηκαν σε μία χώρα, μεγάλωσαν σε άλλη και τελικά νιώθουν ξένοι και στις δύο.

ebren1

ebren2
Ως γνωστόν, η ελληνοτουρκική σύμβαση της ανταλλαγής των πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό κριτήριο αυτό της θρησκείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι -1.500.000 ορθόδοξοι Χριστιανοί και 500.000 Μουσουλμάνοι.

gazievren1
Η προφορική εξιστόρηση στιγμών, που αναδιοργάνωσαν σε δραματικές συνθήκες τη συλλογική ζωή, διαπερνά το πλαίσιο της επίσημης ιστορίας με τη δύναμη του πραγματικού πρωταγωνιστή της Ιστορίας: του ανθρώπινου πόνου.
Στα εγκαίνια παρόντες φορείς του τόπου, αλλά και ο πρόξενος της Τουρκίας, και γκρουπ Τούρκων επισκεπτών, θετική προσέγγιση για την πόλη μας, όσοι έρχονται στην Ελλάδα ή τη Θεσσαλονίκη ως τουρίστες να υπάρχει κίνητρο να βρεθούν και στα Γιαννιτσά.

mouseioevren

giannigklavakis
Το αρνητικό της εκδήλωσης που σχολιάστηκε έντονα η μεγάλη καθυστέρηση έναρξης λόγω αργοπορίας της Υπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη που προφανώς γύριζε από Αθήνα… Πάνω από μία ώρα όμως, ως δήμος και ως εφορία Αρχαιοτήτων, σέβεστε τον κόσμο που βρίσκεται σε αναμονή – πόσο μάλλον τους ξένους προσκεκλημένους και επισκέπτες- και αρχίζετε…

gioumatzidis

Εγκαίνια της έκθεσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις ”όχθες της νοσταλγίας”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου