Thursday, 28 March, 2024

Γιαννιτσά: “Η Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”

Γιαννιτσά: “Η Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”

Στο τέλος της έφτασε η 19η περίοδος 2014-15 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, που ολοκληρώθηκε ακόμη ένας κύκλος ομιλιών για φέτος στην αίθουσα συνεδριάσεων στα Γιαννιτσά, με θέμα: “Η Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα κινηματογραφικά αρχεία της γαλλικής στρατιάς της Ανατολής”.

004

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό υλικό, ψηφιακά επεξεργασμένο, που αφορά σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν μόλις λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία το 1912 και αποτελούν σημαντική καμπή για την ιστορία της. Τα κινηματογραφικά αρχεία της γαλλικής στρατιάς περιελάμβαναν σπάνιο υλικό από την άφιξη του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το κίνημα Εθνικής Άμυνας και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, την άφιξη των συμμαχικών στρατευμάτων και τη δημιουργία του θεάτρου επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και τη συμμαχική αντεπίθεση του 1918, αλλά και στιγμιότυπα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Επιπλέον, προβλήθηκαν οι πρώτες κινηματογραφικές λήψεις της Θεσσαλονίκης από αέρος, καθώς επίσης τοπία της Μακεδονίας την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την προβολή προλόγισε και σχολίασε ο καλεσμένος ομιλητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, καθηγητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Γιάννης Μουρέλος.

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου