Tuesday, 23 April, 2024

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου 2015, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας διοργανώθηκε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα από τη Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας στη Γενοκτονία των Αρμενίων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων (1915-2015).

Εισηγητές στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος ΝτικράνΜπλετζιάνο οποίος ανέλυσε το ‘’Αρμενικό Ζήτημα’’ που είναι επίκαιρο όσο ποτέ και ο ΔιεθνολόγοςΣαρκίςΔανγκαζιάν το θέμα για τους Αρμένιους, ‘’ένας λαός ξαναδημιουργήθηκε από τη στάχτη του’’.

Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να “εξαφανίσουν” τον πληθυσμό των Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία. Μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία, για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμένιους και τους υποστηρικτές της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομη στην Τουρκία οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής.

DSC00137 DSC00138 DSC00136 DSC00139

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου