Saturday, 20 April, 2024

Αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων στην Αριδαία

Το απόγευμα του Σαββάτου, 5 Ιανουαρίου 2019 αναβίωσε το δρώμενο των Μωμόγερων, στις γειτονιές της πόλης της Αριδαίας

Με κέφι και σάτιρα, οι Μωμόγεροι Αλμωπίας, πείραξαν τους περαστικούς και διασκέδασαν όλοι μαζί ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία, με ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και τσίπουρο!


Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό έθιμο που γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Το έθιμο είναι σατιρικό και συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, άλλα μερικές φορές μέχρι τον μήνα του Φεβρουαρίου.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους, και επίσης ένας τρόπος να ξεχαστεί από την τουρκική δουλεία, και τις βίαιες εξισλαμίσεις.


Τα άτομα ντύνονται με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα ένα σύμβολο του παρελθόντος, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, την αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος που θα φτάσει σε μερικές μέρες. Σήμερα το έθιμο είναι περισσότερο ψυχαγωγικό, ενώ στο παρελθόν ήταν μαγικό!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου