Tuesday, 16 April, 2024

Ο επαρχιακός τύπος στην εποχή του Διαδικτύου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ο επαρχιακός τύπος στην εποχή του Διαδικτύου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας.

Το θέμα αφορούσε τον επαρχιακό τύπο στην εποχή του Διαδικτύου, τις προκλήσεις και τις νέες προοπτικές. Ομιλητής ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. Περικλής Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποια στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς και παρουσιάζουν συγκρίσεις μεταξύ του περιφεριακού και του πανελλαδικού τύπου.

Ο περιφερειακός Τύπος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, των οποίων οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι θεαματικές τεχνολογικές αλλαγές έχουν επιφέρει ραγδαίες ανακατατάξεις τόσο στον τρόπο, όσο και στον χρόνο ενημέρωσης των πολιτών, και με διαπιστωμένο γεγονός ότι οι -περισσότεροι- νέοι (έως 28 ετών) διαβάζουν, αλλά δεν αγοράζουν, καταδεικνύεται η ανάγκη ανασύνταξης των περιφερειακών εφημερίδων, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της νέας εποχής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, σημαντικότερα των οποίων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγγύτητα, η μαχητική ενημέρωση και η έκφραση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Πολίτης επισήμανε ότι η πρόκληση είναι μπροστά μας και ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι να αρνηθούμε την αναπότρεπτη τεχνολογική εξέλιξη, αλλά να τη συνοδεύσουμε με την αναζήτηση βιώσιμων προοπτικών ανάπτυξης, με την περιφρούρηση -τουλάχιστον όσον αφορά τους δημοσιογράφους- της ελευθερίας των μέσων, της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και την κατοχύρωση των επαγγελματικών συμφερόντων τους στις νέες συνθήκες.

Γενικότερα πάντως, το ζήτημα είναι ότι ο χώρος του Τύπου περνά κρίση όμως χρέος του καθενός μας είναι να αγωνιστούμε για την επιβίωση των τίτλων μας και για τη συνέχεια της μικρής ή μεγάλης ιστορίας των επιχειρήσεών μας.

DSC02989 DSC02990 DSC02992

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου