Saturday, 20 April, 2024

Ζωοδόχεια 2015 στη Νέα Τραπεζούντα Γιαννιτσών

Ζωοδόχεια 2015 στη Νέα Τραπεζούντα Γιαννιτσών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν φέτος τα 30α Ζωοδόχεια, που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών στην πλατεία της Νέας Τραπεζούντος Γιαννιτσών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη 16 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19.04.2015.

Το απόγευμα της Πέμπτης, τελέστηκε ο Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην πλατεία της Νέας Τραπεζούντας και η περιφορά της Εικόνας ενώ το πρωί της Παρασκευής έγινε η Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι γυναίκες της Λέσχης ετοίμασαν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα που μοιράστηκαν στον κόσμο που παραβρέθηκε στο κτίριο του Συλλόγου και στη συνέχεια, στην πλατεία που γέμισε από νωρίς, λόγω και του καλού καιρού, ο κ. Γιώργος Τσακαλίδης ήταν προσκεκλημένος ως ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στη μόρφωση των Ποντίων, που έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Οι Πόντιοι αγαπούσαν τα γράμματα και φρόντιζαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν, μετά την άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους το 1461, δεν επιτρεπόταν στους υπόδουλους Έλληνες να έχουν σχολεία, καθώς επιδίωκαν μια καλύτερη ζωή. Οι Πόντιοι γονείς προσπαθούσαν πάντα να βρουν τρόπους να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να βρεθούν και οι ίδιοι σε καλύτερη θέση. Εκείνοι που τα καταφέρνουν να απολαύσουν τα αγαθά της μόρφωσης είναι, κυρίως, οι ευκατάστατοι, αυτοί που δεν ζουν με στερήσεις, που τα έχουν όλα ή, σχεδόν, όλα…
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χ. Σαχινίδου μίλησε για τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας, της Ζωοδόχου Πηγής και αναφέρθηκε, όπως είπε από καρδιάς, για το Όραμα των Ποντίων του Συλλόγου που ξεκίνησαν το 1952. Καταλήγοντας είπε: “Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας τον τεράστιο πολιτισμό που μετέφεραν οι πρόγονοι μας μέσα σε δισάκια πρώτα την Εικόνα και μετά τη λύρα και την πίστη για την Παναγία Σουμελά”.
Ακολούθησαν τραγούδια μνήμης από τη Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα της Λέσχης και η πρώτη βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι με γνωστούς καλλιτέχνες. Και το Σαββατοκύριακο το γλέντι συνεχίστηκε αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και σίγουρα η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε το δυναμικό ξεκίνημα της Άνοιξης, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στο πλήθος κόσμου που διασκέδασε με την ψυχή του.

DSC03191 DSC03196 DSC03197 DSC03198 DSC03200 DSC03201-copy

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου