Friday, 29 March, 2024

Τώρα: Τσίπρας στη ΔΕΘ: Έταξε «διορθώσεις» για μετά το 2019

Από το 2019 εν τέλει θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί

από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και μείωση φορολογίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά.

Υπενθύμισε πως πέραν αυτών η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τα λεγόμενα αντίμετρα για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Όπως είπε, το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. «Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους».
Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε «το ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποφασίσει». Όπως είπε, «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πανηγυρικό ύφος για την αύξηση των επενδύσεων και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την «υγιή επιχειρηματικότητα», που διαφέρει όμως από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο γεγονός ότι θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. «Φέτος, το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε για να προσθέσει: «Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία. Παθογένειες που δεν οφείλονται στα 2,5 χρόνια που κυβερνάμε εμείς».
«Εκεί που υπάρχει μια διαφορά, αν θέλετε, σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον…» δήλωσε για να καταλήξει ότι οι επιχειρήσεις που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν επελέγησαν τυχαία, αλλά είναι «επιχειρήσεις που επενδύουν στις εργασιακές σχέσεις».
Για τα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι σιωπούν. Επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο λίγες μέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. «Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ. Ευρώ. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη και για το άρθρο του σχετικά με τον Αντρέα Παπανδρέου και αν ο ίδιος επιχειρεί να ταυτιστεί με τον πρώην πρωθυπουργό. «Το άρθρο αυτό πράγματι δημιούργησε μεγάλο θόρυβο. Δέχτηκα επιθέσεις, μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς» τόνισε και εκτίμησε πως αυτό που ενδεχομένως να ενόχλησε ήταν μια συγκεκριμένη παράγραφος, που δημιουργούσε πολιτικούς παραλληλισμούς μεταξύ του μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ και της πρώτης κυβερνητικής του τετραετίας και τη σημερινή κατάσταση που ανέλαβε να διαχειριστεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Να είμαι εγώ αυτός, επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει καταφέρει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές αυτές που δημιούργησε ένα άλλο πολιτικό σύστημα» συμπέραινε ο κ. Τσίπρας.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου