Friday, 29 March, 2024

Τσίπρας: Ζήτησε διάλυση της Βουλής και εκλογές – Εξαγγελία νέων μέτρων

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τον Προκόπη Παυλόπουλο την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες

Η ημερομηνία των εκλογών, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι η 7η Ιουλίου.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως λόγο των εκλογών την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Θα ακολουθήσει θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος και αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών.
Στις 8.00 ο Πρωθυπουργός στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής μίλησε εξαγγέλλοντας νέα μέτρα με βάση 4 «πυλώνες», μεταξύ των οποίων και η δημόσια διοίκηση.
Η ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής
“Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι “έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες”.
Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, “πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε” και ότι είχε την ευθύνη να “βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο” και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες. Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου “η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της”. “Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής”, υπογράμμισε.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη
2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς Δείτε εδώ το πρόγραμμα για τα εργασιακά
3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Φορολογία, Δείτε εδώ το πρόγραμμα για την Μεταρρύθμιση του Κράτους
4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία. Δείτε εδώ το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Κράτος.
«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.
«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».
Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».
Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. Αυτοί είναι:
«-Ανάπτυξη για όλους – Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
-Δικαιότερη φορολογία
-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»
Έφη Αχτσιόγλου: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Στόχος μας νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς είπε και πρόσθεσε ότι τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν:
Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
Τσακαλώτος: Όπου η μεσαία τάξη πήγε με τη δεξιά καταστραφήκαν
Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:
*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα
*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας
*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών
*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.
«Θέλουμε», δήλωσε, «Να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου