Thursday, 25 April, 2024

Τα δύο ονόματα που θα προτείνει η Ελλάδα στα Σκόπια

Τα ονόματα «Μακεδονία του Βαρδάρη» και το «Δημοκρατία των Σκοπίων» προτείνει η Αθήνα στα Σκόπια σύμφωνα με την εφημερίδα Real News

Μακεδονία του Βαρδάρη ή Νότια Σερβία αναφέρεται στο κομμάτι της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας που κατέλαβε η Σερβία κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και που σήμερα συμπίπτει σχεδόν με την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

«Από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά το δύσκολο θέμα της ονοματολογίας της φίλης και γειτονικής χώρας», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς  στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον σκοπιανό ομόλογό του. Και πρόσθεσε: «Θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξή της στον ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.,  αφού όμως λυθεί πρώτα το ονοματολογικό. Ωστόσο, η Ελλάδα, είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, τη σταθερότητά της και τη σαφή κυριαρχία της».

Η προηγούμενη, αλλά αποτυχημένη προσπάθεια που είχε κάνει η Κυβέρνηση των Σκοπίων με Πρωθυπουργό τον  Ν. Γκρουέφσκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το 2008. Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 τα μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν με συλλογική και ομόφωνη απόφαση,  ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, εφόσον λυθεί το ζήτημα του ονόματος, κατά τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό. Υπενθυμίζουμε ότι  στο Βουκουρέστι,  με την ισχυρή υποστήριξη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπους, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αλλά προσέκρουσε στην σθεναρή και τεκμηριωμένη ελληνική απορριπτική άποψη.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής , να τεθεί επιτακτικά θέμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM και με την επισήμανση,  ότι θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί με το νέο όνομα, όταν θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Την ιδέα αυτή,  προωθεί η Γερμανία, πιθανόν και η αμερικανική διπλωματία, καθώς και  άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Τουρκία.

dikaiologitika

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου