Thursday, 28 March, 2024

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις

Αν και όπως λέει σε συνέντευξή του, είναι θεωρητικά, εφικτή μια συνέχιση του τρίτου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ εντούτοις τονίζει

ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όλους τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

«Το τωρινό πρόγραμμα για την Ελλάδα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».  Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που δημοσιεύεται την Παρασκευή. Στο ερώτημα αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Deutsche Welle

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου