Friday, 29 March, 2024

ΝΔ: Αναμονή ανακοίνωσης ονομάτων – Ποια «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια

Μια «μάχη» ονομάτων (που μπαινοβγαίνουν) στις λίστες της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, καθώς το στρατηγείο της Πειραιώς

βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το γαλάζιο στρατόπεδο θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο μέχρι να «κλειδώσει» τους υποψήφιους βουλευτές για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει προσθαφαιρέσεις προσώπων – και άρα ανατροπές – της τελευταίας στιγμής.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οριστικά ψηφοδέλτια της ΝΔ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Ενώ το ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οριστικοποιήθηκε για τις 10 Ιουνίου, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις από τη ΝΔ για τους υποψήφιους βουλευτές της μετατίθενται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στη μάχη του σταυρού
Πάντως, αυτή τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχει καν η σκέψη για ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ειδική εκδήλωση, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει για το ψηφοδέλτιο των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών. Το σίγουρο επιπλέον είναι ότι τον σταυρό θα διεκδικήσουν στις 7 Ιουλίου (και) τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχασαν το στοίχημα της ευρωκάλπης, όμως, κατά τη ΝΔ, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το προσδοκώμενο από την αξιωματική αντιπολίτευση άνοιγμα στους ψηφοφόρους που κινούνται σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Ειδικότερα ανακοινώθηκαν χθες επισήμως οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή, προερχόμενου από το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά (στα Ιωάννινα), της Τόνιας Αράχωβα (στην Αιτωλοακαρνανία), η οποία επελέγη από το μητρώο στελεχών, και του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη (στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας). Πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν συγκεκριμένα ότι οι τρεις νέες υποψηφιότητες σηματοδοτούν ένα άνοιγμα «σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους αλλά και στην κοινωνία των πολιτών».
Περιοδείες και βόλτες
Δεν είναι όμως μόνο ο «πυρετός» των υπό διαμόρφωση ψηφοδελτίων για το γαλάζιο επιτελείο, αφού την ίδια στιγμή εντατικοποιούνται οι διαδικασίες οργάνωσης συνολικά της προεκλογικής καμπάνιας, η οποία επικεντρώνεται στις περιοδείες του προέδρου της ΝΔ ανά την Ελλάδα και στις «βόλτες» του σε γειτονιές της Αττικής. Την επίσημη έναρξη θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Δωδεκάνησα. Στο πλαίσιο της πρώτης, διήμερης περιοδείας, πρώτος σταθμός θα είναι η Ρόδος και θα ακολουθήσουν το Καστελόριζο, η Κάλυμνος και η Κως, ενώ σε κάθε στάση ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, επαγγελματίες και κατοίκους. Μάλιστα, προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται ότι ήταν η διανυκτέρευσή του στο Καστελόριζο.
Μέσα από τις περιηγήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις συνομιλίες του με πολίτες ο στόχος είναι, όπως υπογραμμίζουν από την Πειραιώς, να αναδειχθεί πιο αποτελεσματικά το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ και, κυρίως, να προσεγγιστούν οι πιο δύσπιστοι ψηφοφόροι, όσοι δηλαδή γύρισαν την πλάτη στη γαλάζια παράταξη στις ευρωεκλογές, καθώς και οι αναποφάσιστοι. Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε (βρίσκοντας αμέσως σύμφωνους τους στενούς συνεργάτες του, κατά τις ίδιες πληροφορίες) να μη στηθούν εξέδρες σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, αλλά να ενισχυθεί η απευθείας επαφή του με τους πολίτες σε κατά τόπους «θεματικές» εκδηλώσεις, πιθανώς χωρίς καν συντονιστή.
tanea

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου