Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης από το Βελλίδειο: Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, προτεραιότητα οι επενδύσεις

Στη Θεσσαλονίκη και την 82η Διεθνή Έκθεση βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης

απηύθυνε ομιλία ενώπιον των παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

«Πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων.

Υποσχέθηκε δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σταθερό φορολογικό νόμο για μία πενταετία και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε η κυβέρνηση τη χώρα και πρόσθεσε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. «Θα πετύχω να πείσω τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Δεσμεύτηκε επίσης για λειτουργικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αλλά και η τήρηση των σχετικών νόμων.

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του η υλοποίηση των ιδιωτικοποίησεων και εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι η απόλυτη προτεραιότητα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης, τόνισε πως «θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα με σεβασμό στο περιβάλλον και την αυστηρή κοινοτική νομοθεσία».Ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα

«Θέλουμε κράτος λιτό και αποτελεσματικό» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους». Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.

«Να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού» τόνισε. «Όταν μιλώ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχω στο μυαλό μου ανθρώπους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν έχω στο νου μου τα νούμερα του ΑΕΠ όταν μιλώ για ανάπτυξη», σημείωσε.

«Θα βάλω τέλος στους εργατοπατέρες»

«Δεν θα επιδείξω καμία ανοχή στην παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα βάλει τέλος στους εργατοπατέρες και στη συνδικαλιστική χειραγώγηση των εργατικών συνδικάτων. Για την κήρυξη απεργίας, σημείωσε πως θα απαιτείται το 50 συν ένα των μελών του σωματείου.

Για την οικογένεια

Βόμβα στα θεμέλια του έθνους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ το δημογραφικό. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί.

«Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους όταν αναφέρθηκε στα θέματα Παιδείας. «Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου θα καταργηθούν» ανέφερε χαρακτηριστική και υποσχέθηκε ότι «οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια».

Τόνισε ότι οι φοιτητές θα φύγουν από τις πρυτανικές εκλογές, ενώ για τις φοιτητικές εκλογές είπε πως αυτές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των μελών ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, θα αναγεννηθεί και δεν θα υπάρχουν πλέον αφίσες της παράταξης στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στόχος του είναι μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στις χώρες του Νότου. «Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» υπογράμμισε.

Ξεχωριστή αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στη Βόρεια Ελλάδα

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:
«Στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.
Να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε επίσης τις προθέσεις του για το Κράτος, υπογραμμίζοντας: «Χωρίς περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών δεν μπορούμε να μειώσουμε όσο θέλουμε την φορολογία. Εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, λειτουργιών και προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το Κράτος. Και θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».

in.gr – Newsbomb

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου