Friday, 26 April, 2024

«Θερμό» Σεπτέμβριο φοβάται το Μαξίμου – Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Θερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση καθώς μετά τις διακοπές του Αυγούστου το Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο

με σωρεία προβλημάτων αλλά και εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλύσει άμεσα.

Γνωρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να έχουν έτοιμους φακέλους με τις δράσεις τους προκειμένου να ξεκινήσει την προετοιμασία του για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η παραμονή του στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα και εκμεταλλευόμενος την συγκυρία θα περιγράψει το «όραμα» του για την πλήρη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και την πορεία ανάπτυξης της (αφού άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια νέων παροχών).
Τα σενάρια ανασχηματισμού έχουν πάντως υποχωρήσει καθώς εκτιμάται – και εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ότι προς το παρόν ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να «κάψει» ένα χρήσιμο χαρτί που ίσως του φανεί χρησιμότερο στην πορεία.
Ιδίως αν προκύψουν ζητήματα από τις κοινοβουλευτικές «εκκρεμότητες» του κυβερνητικού εταίρου Π.Καμμένου για την υπόθεση του Noor 1.
Εξάλλου σε αυτή τη φάση ο ανασχηματισμός θα διατάρασσε τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα αφού εκείνοι που θα αποχωρούσαν ή δεν θα έπαιρναν χαρτοφυλάκιο θα «απέχουν» από την στήριξη της κυβέρνησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για εκείνη, περίοδο.

Φόροι, φόροι, φόροι
Ο Σεπτέμβρης μοιάζει εφιάλτης για την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Μέσα στο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ακολουθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να καταβάλουν το νέο χαράτσι του ΕΦΚΑ, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το μίγμα μοιάζει εκρηκτικό αφού ούτως ή άλλως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο «κόκκινο».
Τρίτη αξιολόγηση
Η κυβέρνηση έχει κρύψει (προς το παρόν) κάτω από το χαλί την νέα αυτή δοκιμασία. Δεν γίνεται όμως να την αποφύγει. Τα κλιμάκια θα επιστρέψουν με άγριες διαθέσεις ζητώντας την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν πιέσεις για νέα μέτρα.
Ωστόσο και οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι εύκολος δρόμος για τον κυβερνητικό συνασπισμό αφού οι εταίροι ζητούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό και στον απεργιακό νόμο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η κυβέρνηση να συνδέσει για μια ακόμα φορά τη λύση με το χρέος με τις πολιτικές εξελίξεις (βλ. γερμανικές εκλογές) με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος, και το κλείσιμο της αξιολόγησης να καθυστερήσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Επρόκειτο για ζήτημα αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν διακήρυττε «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη». Τώρα αντίθετα με τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση σταματά το κυνηγητό των συμβολαιογράφων στα δικαστήρια αφού όλα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή. Αν και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ακινήτων πρώτης κατοικίας, πολλοί μιλούν για ντόμινο κατασχέσεων αλα Ισπανία.

Γιάνης Βαρουφάκης
Μπορεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών να χαλαρώνει σε κάποια παραλία, αλλά πολλοί βάζουν στοίχημα ότι με τις πρωτοβρόχια θα επανέλθει δριμύτερος. Άλλωστε το βιβλίο του θα μεταφραστεί και στα ελληνικά, οπότε αναμένεται νέος γύρος αποκαλύψεων. Η ΝΔ απειλεί με εξεταστική επιτροπή, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέθεσε ήδη αίτημα να κληθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να διαφωτίσει για τα όσα ισχυρίζεται. Φυσικό είναι ότι η κυβερνητική παράταξη θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη να βγεί στον «αέρα» σε ζωντανή σύνδεση από το κανάλι της Βουλής. Και ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου όμως έχει «άσσους» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση προκειμένου ο πρώην υπουργός Οικονομικών να περάσει την πόρτα του Μεγάρου.

Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος πρόκειται για μια ακόμα φορά να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ο Πρωθυπουργός έχει «καθαρίσει» κατ΄ επανάληψη τον κυβερνητικό εταίρο του, όμως την τελευταία λέξη θα την πει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα φαινόμενα θα συνταχθεί με την κομματική γραμμή και θα απορρίψει την πρόταση της ΝΔ. Επειδή όμως στην πολιτική όπως και στην ζωή δεν υπάρχουν απόλυτες βεβαιότητες κανείς δεν γνωρίζει αν η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου αλλά και του βουλευτή του Δημήτρη Καμμένου όπως και η δεξιά ρητορική τους, θα οδηγήσουν κάποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαφοροποιήσεις κατά τη ψηφοφορία. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να παραστεί για την ίδια υπόθεση ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καθώς το σχετικό αίτημα του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη έγινε αποδεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη ένταση και σύγκρουση αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα εξαναγκαστεί σε πολύωρη κατάθεση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
του Αντώνη Γαλανόπουλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου