Tuesday, 16 April, 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Νέα επίθεση κατά Τσίπρα από τον Ισπανό ευρωβουλευτή

Συνέχεια στην κόντρα του με τον Αλέξη Τσίπρα δίνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς – Ο βουλευτής του ΕΛΚ επέμεινε πως σε σχέση με το 2015

ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αλλάξει πολύ αλλά εκείνος παραμένει σταθερός στις θέσεις του! – «Ποιος ξέρει, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ίσως έρθει εδώ που είναι το ΕΛΚ» λέει ειρωνικά – Πονς και Τσίπρας είχαν έντονο διάλογο κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο χθες
Μια νέα βεντέτα «άνοιξε» όπως φαίνεται μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη (11.09.2018) στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια βεντέτα που ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού και συνεχίζεται με νέες δηλώσεις του Ισπανού στη Deutsche Welle.
Τσίπρας: Πριν από τρία χρόνια, κάποιοι στο Ευρωκοινοβούλιο ένιωθαν να απειλούνται από…
Μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πονς ειρωνεύτηκε επί της ουσίας τον Αλέξη Τσίπρα πως εμφανίστηκε αλλαγμένος σε σχέση με την πρώτη του παρουσία στο Στρασβούργο, το 2015, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνει αρκετά βήματα ακόμα. Και αυτό το επανέλαβε μιλώντας στη Deutsche Welle αλλά συνέχισε και ένα βήμα… παραπέρα. Πάντα με εμφανή τη διάθεση της ειρωνείας.
«Πριν από χρόνια (σ.σ. το 2015) είχαμε μία άλλη συζήτηση. Έκτοτε εγώ παραμένω στις ίδιες θέσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει. Βλέπουμε σήμερα έναν πολύ διαφορετικό Τσίπρα απ’ ότι πριν τέσσερα χρόνια. Οπότε, ποιός ξέρει, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ίσως έρθει εδώ ακριβώς που είμαι εγώ σήμερα, εδώ που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σήμερα…», είπε. Και όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια, ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος χαμογέλασε και είπε: «Όχι, ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός στην αντιπολίτευση σε τέσσερα χρόνια…».
Η κόντρα στο Ευρωκοινοβούλιο
Όλα έγιναν μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, όταν ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, που μίλησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία).
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής φάνηκε και λίγο… ειρωνικός προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο» του είπε και σημείωσε ότι «ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη». Ίσως να μην άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός πως ο Πονς απέδωσε τα εύσημα, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο Πονς είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον».
Και κάπου εκεί έκανε την αναφορά που εξόργισε τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε ο ομιλητής του ΕΛΚ. Και επεσήμανε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».
Και κατέληξε: «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα
Κατά τη δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος, απάντησε στον Γκονθάλεθ λέγοντας πως δεν ξέρει αν είναι κακό το ότι άλλαξε. «Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός, χειρονομώντας έντονα.
Καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε πως σήμερα, εκτός από την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη το 2001 είναι και η επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Και απευθυνόμενος στον Πονς τα… είπε για να τα ακούσει ο Μητσοτάκης: «Λυπάμαι που στην ομιλία της αναπαράξατε, δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη, τη θεωρία των δυο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε όπως κάποιοι φίλοι σας, ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφάρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, κυρίως όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα».
Απαντώντας στα όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ για νεποτισμό και λαϊκισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς, αρχηγοί στη δεξιά παράταξη γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών. Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα. Υπάρχει πουθενά αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη; Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ), ούτε για πελατειακό κράτος».
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας να απαντά σε έντονο ύφος στον Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. «Μιλήσατε για λαϊκισμό. Λυπάμαι αλλά πάλι στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα και να αλλάζεις θέση για να ψαρέψεις στα θολά νερά της ακροδεξιάς και εν προκειμένω να μην διασπάσεις την παράταξή σου. Η στάση που κρατά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της ονομασίας είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και το καιροσκοπισμού».
newsit

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου