Friday, 19 April, 2024

Ελληνικό χρέος: Τα «ρέστα του θα παίξει»… ο Αλέξης Τσίπρας με Ομπάμα!

Όλα για όλα σχετικά με το χρέος έχει αποφασίσει να τα παίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός

στη διήμερη παραμονή του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως θέλει να «παίξει τα ρέστα του» στην κατ’ ουσίαν διαπραγμάτευση που θα έχει με τον Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να ξαναπάρει κεφάλι στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα… Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά του κ. Τσίπρα το Σάββατο στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας το κεντρικό θέμα του Σαββατοκύριακου τόσο στο AXIAplus όσο και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», λέγοντας ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση και τη βιωσιμότητα του χρέους τώρα, η Ελλάδα θα έχει πολιτική αστάθεια και κοινωνικές αναταραχές το 2017.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, όπως είχε εύστοχα και κατηγορηματικά γράψει το RPNtv.gr, αλλά και το AXIAplus, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Βερολίνο για σχετικές συνομιλίες και με την γερμανική ηγεσία. Γεγονός που εκτιμάται ως σαφέστατο μήνυμα Ομπάμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για το ότι στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως αναφέρει το RPNtv.gr η ατζέντα των διμερών συνομιλιών περιλαμβάνει το θέμα τουχρέους, παράλληλα όμως με το Κυπριακό και το προσφυγικό, καθώς κι ένα δεύτερο πακέτο «καυτών θεμάτων» στο οποίο δίνει βαρύτητα ο πρόεδρος Ομπάμα και περιλαμβάνει ζητήματα περιφερειακής πολιτικής (ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ, Σκοπιανό και επενδύσεις), αλλά και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακόμη και θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από δεκάδες επιχειρηματίες καθώς και διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Όμως, το θέμα που «καίει» το Μαξίμου και στο οποίο θα επικεντρωθεί η έλευση Ομπάμα στην Αθήνα είναι το χρέος. Το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μία έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησής του στις προσπάθειες της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά δεν αναμένει μόνο μία δήλωση υποστήριξης για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά συγχρόνως μία ευθεία παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για το καυτό αυτό ζήτημα, που θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ομπάμα, θα έρθει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και εκτιμάται ότι η παρέμβασή του για το χρέος θα αποτελεί σαφή προτροπή προς τον διάδοχό του να συνεχίσει την ίδια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Ιδίως, εάν ο καινούργιος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι η Χίλαρι Κλίντον. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και το μεταναστευτικό, αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα ότι έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

axiaplus.gr

Ελληνικό χρέος: Τα «ρέστα του θα παίξει»… ο Αλέξης Τσίπρας με Ομπάμα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου