Friday, 19 April, 2024

Γιατί ο Τσίπρας μεταφέρει με πούλμαν Ρομά στις ομιλίες – Το άγχος της άδειας πλατείας

Την πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις ομιλίες του στην περιφέρεια, εντόπισαν 

το φαινόμενο της μαζικής μεταφοράς Ρομά, με λεωφορεία, σε ανοιχτή συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν στη Λαμία. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε αργότερα, η δήλωση  του προέδρου των Ελλήνων Ρομά κ. Χαλιλόπουλου, ότι τα πούλμαν ξεκίνησαν ακόμα και από την Ξάνθη… για να έρθουν στην Λαμία. 

Αλλά η χθεσινή, επίσης μαζική μεταφορά Ρομά στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι το φαινόμενο δεν ήταν μεμονωμένο, αλλά οργανωμένο και συστηματικό. Και προδίδει την αγωνία του επιτελείου του πρωθυπουργού, για τις εικόνες που θα δημοσιευθούν την επομένη της ομιλίας του, και τον φόβο των συνεργατών του κ. Τσίπρα, για την εικόνα της άδειας πλατείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Thestival.gr αλλά και του Seleo.gr, και άλλων σάιτ της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 10 πούλμαν με Ρομά κατέφθασαν στην συμπρωτεύουσα, από τις γύρω περιοχές, λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού. Κρατώντας σημαίες και φανερά ενθουσιασμένοι με την εμπειρία, οι Ρομά κατέλαβαν τις θέσεις που είχαν προβλεφθεί για την παρουσία τους και πόζαραν για τις φωτογραφίες. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε και ειδική αναφορά στην παρουσία τους, σημειώνοντας ό,τι «τους καλωσορίζει, αφού δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ανησυχία στο Μαξίμου για την απογοήτευση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ
Η μαζική μεταφορά Ρομά στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα θα είχε μόνο παραπολιτικό ενδιαφέρον, αν δεν εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τονώσει το ηθικό των οπαδών και των ψηφοφόρων του, που βλέπουν οτι η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις, προβλέπουν μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Με ποσοστά μάλιστα- όπως η χθεσινή δημοσκόπηση της Métron Analysis για τον Alpha, που έδωσε την διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 7,2 μονάδες- που προμηνύουν ήττα μεγάλων διαστάσεων για το κυβερνών κόμμα, που αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Ρομά με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ πόζαραν πριν την ομιλία
Η επιχείρηση ανόρθωσης του ηθικού των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται με δηλώσεις αισιοδοξίας από πλευράς τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των στελεχών του κόμματος, ότι το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει η μεγάλη έκπληξη, ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητούνται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Η δήλωση Τσίπρα για «τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς» ήταν χαρακτηριστική, με τον πρωθυπουργό να αφήνει υπονοούμενα ότι οι έρευνες εξυπηρετούν πολιτικό σχέδιο των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο του Μαξίμου 
Το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή περιελάμβανε δυο σκέλη. Αφενός την αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για την χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στις δικές του ανοιχτές ομιλίες και αφετέρου με την ενίσχυση του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, με «ενισχύσεις» από κοινωνικές ομάδες, που μεταφέρονται με πούλμαν απο κάθε γωνιά της Ελλάδος ώστε να φανεί η λαϊκή συμμετοχή στις δικές του ομιλίες. Το σχέδιο με τη μεταφορά Ρομά στις ομιλίες θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει ακόμα την λαϊκή αποδοχή.
Η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του Κυριάκου Μητσοτσκη, παρά τα φωτορεπορτάζ που δημοσίευσε η Αυγή, δεν επιβεβαιώνεται από τις εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ την ίδια τύχη είχαν και τα «ρεπορτάζ», φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδων, που διακίνησαν την θεωρία οτι όπου εμφανίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει χαμηλά, μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης. Τη θεωρία διέψευσαν τα hellika hoaxes, που ασχολήθηκαν ειδικά με το θέμα της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο ειδήσεων του Star, και έβγαλαν φάουλ και ψευδή -fake στην γλώσσα του ιντερνέτ- την είδηση που δημοσιεύθηκε. Οτι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης έκανε μονοψήφια  νούμερα τηλεθέασης στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Την ίδια στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη μεταφορά Ρομά στις ομιλίες του Αλέξη Τσιπρα, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει ακόμα την λαϊκή αποδοχή.  Η διαρκής παρουσία όμως πούλμαν, με μεταφερόμενους οπαδούς της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, δημιούργησε και ερωτήματα, για το κατά πόσον οι μεταφερόμενοι οπαδοί είναι αυθορμήτως προσελθόντες, η αντίθετα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι φανατικοί αντιΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα, είναι επί πληρωμή.

Οι σχετικές πληροφορίες πάντως, που έχουν εμφανιστεί στο Twitter, και που θέλουν τους μεταφερόμενους οπαδούς να λαμβάνουν 25 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις κομματικές συγκεντρώσεις, δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου