Friday, 19 April, 2024

Βαρουφάκης: Υπήρχε Plan Χ με εντολή Τσίπρα

Για την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, το βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, συνολικής αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στενός πυρήνας «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνήσει να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι απειλούσαν με κλείσιμο των τραπεζών. Την ώρα, όμως, που η απειλή θα γινόταν πράξη, ο ίδιος μειοψήφησε.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα» αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. «Ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών» τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…)Το παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι το παράλληλο νόμισμα.

Παρόλα αυτά, αρνήθηκε ότι το υπουργείο χάκαρε τους φορολογικούς λογαριασμούς των πολιτών, όπως είχε γίνει γνωστό το καλοκαίρι.

Συμφωνία για δανειακή στήριξη από την Κίνα 

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι, η Αθήνα είχε συμφωνήσει δανειακή στήριξη από την Κίνα, που απετράπη «με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο». «Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Για το δημοψήφισμα 

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα, καθώς «έβλεπε» το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών. «Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, και συνέχισε: «Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Εκεί, όπως ανέφερε, έπεσαν και οι «τίτλοι τέλους» για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Ηχογραφημένα όλα τα Eurogroup

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

ethnos.gr

Βαρουφάκης: Υπήρχε Plan Χ με εντολή Τσίπρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου