Thursday, 28 March, 2024

Α. Τζιτζικώστας: Οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

τόνισε σήμερα από τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, ούτε μία σελίδα από την Ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε σήμερα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρέστη στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ως κεντρικός ομιλητής, και στο τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τζιτζικώστας, έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Είναι καλό να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν γιατί έτσι μαθαίνουμε και αποφεύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Και σήμερα, κανείς πλέον δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να τα επαναλάβει. Σήμερα,100 χρόνια από τη Γενοκτονία, το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη οπισθοδρόμησης, ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό ελληνικής γης».
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «η 19η Μαΐου δεν είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής μόνο, είναι πρώτα και κύρια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Η 19η Μαΐου δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αφορά πρωτίστως στο παρόν και το μέλλον. Και αυτό γιατί 353.000 αθώα θύματα περιμένουν τη δικαίωση, με την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί. Το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας, στο σύνολο του ελληνικού λαού, και ο αγώνας όλων μας, μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι ζήτημα ψυχής και συνείδησης».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δωρεά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Αρχείου της Μαύρης Θάλασσας στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, λέγοντας ότι τα ντοκουμέντα, οι μνήμες, η ιστορική αλήθεια, με αυτή τη δωρεά, γίνονται κτήμα όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Αναφερόμενος στη Γενοκτονία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Οι Έλληνες του Πόντου, με αδιανόητη βαρβαρότητα, ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να στήσουν από την αρχή τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου και αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία. Και μάλιστα όλα όσα κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τα πέτυχαν μόνοι τους, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος δυστυχώς, παρέμενε αμέτοχο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε ακόμη ένα μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας: «Λίγα λόγια αρμόζουν σήμερα, μας περιμένουν όλους, οι πράξεις για την 19η Μαΐου, την ημέρα μνήμης και ευθύνης για όλους τους Έλληνες. Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Και εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να είμαστε όλοι μαζί εδώ, για να αποτίσουμε τις τιμές που πρέπει στα αθώα θύματα τους Έλληνες του Πόντου».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου