Friday, 29 March, 2024

Oι λίστες φοροφυγάδων και λαθρεμπόρων στη Βουλή

Στη δημοσιότητα δόθηκαν ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό και οι λίστες με τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας που εντόπισε

η φορολογική Αρχή για το 2016. Σε περίοπτη θέση φιγουράρει η υπόθεση του πλοιοκτήτη Θεόδωρου Κουντούρη με τις τρεις εταιρείες «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 1», «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2», «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 3».
Πρόκειται για καραμπινάτες υποθέσεις λαθρεμπορίας καθώς και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν φοροφυγάδες για ποσά άνω των 200.000 ευρώΤην υπόθεση είχε βγάλει στο φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II» στον Σαρωνικό το zougla.gr με όλα τα στοιχεία.
Πρόκειται για 44 καραμπινάτες υποθέσεις λαθρεμπορίας καθώς και 898 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν φοροφυγάδες για ποσά άνω των 200.000 ευρώ έκαστος.
Το συνολικό ύψος των προστίμων και φόρων αλλά και των προσαυξήσεων που αφορούν στις υποθέσεις αυτές ανέρχεται στα 2,21 δις, δεν έχει όμως γίνει γνωστό ποιο μέρος αυτού του ποσού έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία.
Υποθέσεις σοβαρών φορολογικών παραβάσεων
Συνολικά 918 υποθέσεις σοβαρών φορολογικών παραβάσεων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν σε εικονικά-πλαστά τιμολόγια που ανέρχονται σε ποσόν ύψους 300 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχα πρόστιμα 154 εκατ. ευρώ.
Επίσης, συγκαταλέγονται 342 περιπτώσεις επιχειρήσεων με φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ η καθεμία, με παρακρατούμενους φόρους 604 εκατ. ευρώ, που δεν αποδόθηκαν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και με 162,38 εκατ. ευρώ εικονικών και πλαστών τιμολογίων.
Τέλος, εντοπίστηκαν 165 επιχειρήσεις με 48ωρη αναστολή λειτουργίας λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, κυρίως- αλλά όχι αποκλειστικά- σε τουριστικές περιοχές.
Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν προχωρήσει σε σχετικούς ελέγχους από τις αρχές του έτους και έως τον Οκτώβριο του 2017 οι βεβαιωμένοι φόροι και τα πρόστιμα ήταν άνω των 2,6 δις ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις εισπράξεις.
Το γεγονός πως δεν έχει καταστεί γνωστό ποια πρόστιμα και ποιοι φόροι έχουν εισπραχθεί έγκειται εν μέρει και στο ότι πολλοί παραβάτες προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Αν δεν δικαιωθούν, τότε μπορούν να παρατείνουν τη διαδικασία προσφεύγοντας στα φορολογικά δικαστήρια, όπου οι υποθέσεις δεν εκδικάζονται για χρόνια.
Ακόμη ένα μείζον ζήτημα είναι αυτό της παραγραφής μετά την παρέλευση της 5ετίας. Οι περιπτώσεις παραβάσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που κατήρτισε το ΥΠΟΙΚ χρονολογούνται πριν από το 2011. Έτσι είναι απορίας άξιο πώς θα κρίνει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή ένα διοικητικό δικαστήριο τις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Η λίστα με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου είναι ακόμα πιο μπλεγμένη. Αν και υπάρχουν ονόματα και ΑΦΜ, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τις προσφυγές που έχουν ασκηθεί. Ως εκ τούτου, είναι ασαφές αν η παράβαση και το πρόστιμο που καταλογίστηκε το 2016 εξακολουθεί να υπάρχει το 2017.
zougla

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου