Thursday, 25 April, 2024

Συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23% θέλουν οι Θεσμοί

Συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23% θέλουν οι Θεσμοί

Με μία πρόταση που θα επιβαρύνει σημαντικά τα φάρμακα, τα βιβλία και τα ξενοδοχεία έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ομάδα των Θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση, οι Θεσμοί ζητούν τη θέσπιση μόνο δύο συντελεστών ΦΠΑ, αντί για τρεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Θεσμοί προτείνουν την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% και του μειωμένου συντελεστή 13% που ισχύουν σήμερα και την αντικατάστασή τους με έναν μειωμένο συντελεστή στο 11% ή 12%.

Παράλληλα, ζητούν τη διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%, δηλαδή να μην επέλθει καμία μείωση σε αυτόν.

Επίσης, δεδομένη θεωρούν οι θεσμοί την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Από την ελληνική πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, προτείνεται η διατήρηση τριών συντελεστών με τον υπερμειωμένο συντελεστή να αυξάνεται, από το 6,5%, στο 7%, τον μειωμένο να αυξάνεται, από το 13%, στο 14% και τον κανονικό να μειώνεται από το 23%, στο 22%.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή αντικρούεται από τους θεσμούς καθώς θεωρείται ότι δεν απλοποιεί το σύστημα (διατηρούνται τρεις συντελεστές), ενώ δεν επιτυγχάνεται και η προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των θεσμών.

Πηγή: www.capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου