Tuesday, 16 April, 2024

Στο 15% ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, στο 6,5% ο χαμηλός

Στο 15% ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, στο 6,5% ο χαμηλός

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έστειλε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και μεσούσης της τουριστικής σεζόν δεν θα υπάρξουν μεταβολές.
Ο ίδιος ανέφερε πως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες για αγορές με κάρτα και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% σε όλα τα υπόλοιπα.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα βαρύνονται πλέον με 15%. Στην εστίαση ο συντελεστής από 13% θα αυξηθεί στο 15% με πληρωμή με κάρτα, ενώ με πληρωμή με μετρητά θα είναι 18%.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως για τα νησιά που σήμερα ισχύουν υπερμειωμένοι συντελεστές θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη.

Ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές που θα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά η επιβάρυνση που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί τους θα επιστρέφεται με μια ειδική διαδικασία μέσω της οποίας θα δηλώνουν τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στις αγορές τους.

Μέσος συντελεστής 17%

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν τρέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος των εσόδων ο νέος ΦΠΑ, μόνον από την αναπροσαρμογή των συντελεστών, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ, ήτοι εισπράξεις 14,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν το μέτρο συμβάλει στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναμένουν κυβέρνηση και τρόικα, τα έσοδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Πρέπει να τονισθεί πως βάσει των προβολών του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ- δηλαδή το άθροισμα συναλλαγών με κάρτα και χωρίς κάρτα- διαμορφώνεται κοντά στο 17%, ενώ ο χαμηλός ξεπερνά το 7%.

Φόβος για φοροκλοπή
Τα προβλήματα διαδικασίας που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι πολλά. Ήδη εκφράζονται φόβοι πως το μέτρο θα μπορούσε να τονώσει την φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με λογιστές και φοροτέχνες εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιοι επιτήδειοι να εμφανίζονται να χρεώνουν με ΦΠΑ 18% και 9,5%, δηλαδή τους υψηλούς συντελεστές, τους πελάτες τους για προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να κόβουν απόδειξη και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν «οικίες κάρτες», δηλαδή χρεωστικές και πιστωτικές συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς γνωστών τους, ώστε να βάζουν στη τσέπη την διαφορά του 3%.

Όπως τονίζουν η διαφοροποίηση των συντελεστών θα τροφοδοτήσει «ευφάνταστες» παραλλαγές για φοροδιαφυγή και απάτη.

Πλήθος ανατιμήσεων
Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15% ή στο 18% θα οδηγήσει σε μια σειρά από ανατιμήσεις, ενώ δύσκολα θα ισχύσει το αντίστροφο (μειώσεις τιμών) για προϊόντα και υπηρεσίες που βαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 23% και θα επιβαρυνθούν με 15% ή 18%.

19/5/2015
Πηγή: www.in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου