Thursday, 25 April, 2024

Πώς θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις μέσα από το νέο Ε3

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται την Παρασκευή το νέο Ε3, όπως ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα μπορούν να παρέμβουν οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως επιχειρήσεις, φοροτεχνικοί και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη χρηστικότητα της συγκεκριμένης φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι αλλαγές στο νέο έντυπο θα είναι ριζικές, καθώς θα υπάρξει ενοποίηση των πινάκων, ενώ το Ε3 θα κινείται στην λογική εξαγωγής συμπερασμάτων για την αγορά καθώς και για τις δαπάνες των επιχειρήσεων, από την ΑΑΔΕ.
Η μορφή του νέου εντύπου
Σύμφωνα με πληροφορίες των Φορολογικών Νέων το νέο Ε3 είναι σύγχρονο, βασίζεται στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στις επιταγές του νέου Φορολογικού Νόμου, θα είναι πλέον τρισέλιδο και θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Θα παρουσιάζει ενοποιημένο χαρακτήρα, καθώς δεν θα περιέχει χωριστά διπλογραφικά και απλογραφικά βιβλία.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η κατάθεση του Ε3 γίνεται ετησίως από περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τι επιδιώκει η ΑΑΔΕ
Αυτό που επιδιώκει η φορολογική διοίκηση είναι να προχωρήσει στην αξιοποίηση στοιχείων της αγοράς. Στόχος είναι μεταξύ άλλων να λυθούν τα προβλήματα που αφορούν στη συμπλήρωσή του με δεδομένη την ύπαρξη των διαφορετικών πινάκων βιβλίων.
Τα στοιχεία που τίθενται στο μικροσκόπιο
Επί της ουσίας η κατηγοριοποίηση που υπάρχει στο έντυπό Ε3 με τις ειδικές δαπάνες θα διαφοροποιηθεί, καθώς στο εξής θα γίνεται ανάλυση ειδικότερων δαπανών, έτσι ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικότερα εάν κάποιος επιχειρηματίας δηλώνει λειτουργικά έξοδα, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο μίας κατηγορίας επιχειρήσεων κοινού βεληνεκούς, βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται στο σύστημα. Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις συγκεκριμένες αποκλίσεις στο μέσο όρο των δαπανών και να παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο.
Το νέο Ε3 θα αναλύει τα στοιχεία κάθε επιχείρησης, διαθέτοντας περισσότερες κατηγορίες δαπανών είτε πρόκειται για έξοδα σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, έξοδα μετακινήσεων κλπ.
Του Γιώργου Λαμπίρη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου