Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ξετυλίγεται το κουβάρι για την υπόθεση Novartis – video

Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis καθώς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας στα γρανάζια της εμπλέκονται και κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεκάδες μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση ενώ κλιμάκιο του FBI βρίσκεται στην Ελλάδα, ερευνώντας τα στοιχεία. Το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για «μαύρο» χρήμα, που διακινήθηκε από το 2006 έως το 2014. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταγγελίες αφορούν την αθέμιτη προώθηση από την εταιρεία φαρμάκων, τα οποία είναι δεύτερης και όχι πρώτης γραμμής.

Φάρμακα τα οποία είναι συνήθως ακριβότερα και δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή ενός γιατρού για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση ξεκίνησε από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δύο Ελληνες πολίτες, πρώην υπάλληλοι στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας-Εταιρικής Ευθύνης της Novartis, κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Έσπασαν τη σιωπή τους

Η έρευνα, που έγινε γνωστή στη χώρα μας πριν από περίπου δύο μήνες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αμερική εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Τον περασμένο Αύγουστο, όμως, έγινε γνωστό ότι δύο Ελληνες εργαζόμενοι της εταιρείας στη χώρα μας αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να γίνουν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Αμερική, καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζουν για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Novartis. Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Απόπειρα αυτοκτονίας με ουρά… σκανδάλου

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι στο μπαρ που βρίσκεται στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton είδαν έναν άνδρα να βγαίνει έξω και να απειλεί να πέσει στο κενό. Ειδοποιήθηκαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και επί μία ώρα γίνονταν προσπάθειες ώστε να μεταπειστεί ο επίδοξος αυτόχειρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ζητούσε να έρθει στο σημείο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Τελικά, οι αστυνομικοί με τη βοήθεια ειδικού διαπραγματευτή έπεισαν τον άνδρα να μην πέσει και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Α.Τ. Συντάγματος. Αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για έναν 44χρονο (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας), που είναι σημαντικό στέλεχος της Novartis με έδρα στην Ελβετία και ο οποίος κάνει συχνά το ταξίδι Αθήνα-Βασιλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Εφ.Συν.», ο άνθρωπος αυτός είναι χημικός και εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας από το 2010.

«Η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος»

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της ”Novartis” ενώ επισημαίνεται πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος». «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», η ανακοίνωση της φαρμακευτικής.

efsyn.gr

Ξετυλίγεται το κουβάρι για την υπόθεση Novartis

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου