Friday, 29 March, 2024

Μέχρι Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή η ρύθμιση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, όπως ενημέρωσε

ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Οι ασφαλισμένοι θα εισέρχονται σε αυτή με τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) προκειμένου να ενημερωθούν για το ακριβές ύψος του χρέους τους. Στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως 120 δόσεις, αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές».
Επεσήμανε, ακόμα, ότι παράλληλα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
Για τους αγρότες, η δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ πιθανότατα δεν θα ενταχθούν και στη διαδικασία του επανυπολογισμού, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε στο παρελθόν για τις εισφορές.
Η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών θα ανοίξει πιθανόν στο τέλος Απριλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η ένταξη στη ρύθμιση, θα θέτει σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και θα απελευθερώνονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση.
Όσοι δεν ενταχθούν στην σχετική ρύθμιση, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το Κέντρο Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:
Αν δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019.
Αν δεν καταβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την άρση της οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.
Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης,

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου